Ciasto Hali
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół kostki miękkiej margaryny
pół szklanki cukru
2 jaja i żółtko
MASA BUDYNIOWA:
litr mleka
3 budynie czekoladowe
MASA SEROWA:
pół kostki miękkiej margaryny
pół szklanki cukru
4 serki waniliowe
3 jaja i białko
budyń śmietankowy
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe
Wykonanie:
- Najpierw musimy zagnieść ciasto (ze wszystkich składników "CIASTO") i wyłożyć je na prostokątną blaszkę.
- Następnie gotujemy budynie czekoladowe, gorące przekładamy na surowe ciasto i równo rozprowadzamy. Odstawiamy do wystudzenia.
- Margarynę ucieramy z cukrem, stale ucierając dodajemy na przemian serek waniliowy i żółtka. Następnie dodajemy budyń śmietankowy i mieszamy. Po wymieszaniu łączymy ze sztywną pianą z czterech białek i równo rozkładamy na zimnym budyniu czekoladowym.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wstawiamy na 40 minut.
- Po upieczeniu polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Też go piekę z rozmaitymi kombinacjami, pycha :)
OdpowiedzUsuń