Ciasto z galaretką i truskawkami
SKŁADNIKI:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 litra śmietany kremówki
2 galaretki truskawkowe
1 galaretka cytrynowa
0,5 kg truskawek
WYKONANIE:
- Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
- Następnie przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i dodać proszek do pieczenia. Wymieszać wszystko razem. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
- Piec w piekarniki 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto należy ostudzić i przekroić na dwie części.
- Rozpuścić galaretki truskawkowe w około 1 l. wody, a galaretkę cytrynową w 0,5 l. gorącej wody.
- Następnie trzeba ubić śmietanę kremówkę i dodać galaretkę cytrynową.
- Musimy przygotować truskawki do ciasta, oczyścić i pokroić na niewielkie kawałki.
- Ciasto przekładamy w kolejności: biszkopt - połowa kremu cytrynowego - biszkopt - krem cytrynowy - truskawki - galaretka truskawkowa.
Ciasto wygląda fenomenalnie:-)Gra kolorów która odbywa się na talerzyku pomiędzy soczystą czerwienią galaretki i truskawek ,a bielą kremu cytrynowego szalenie zachęca do skosztowania kawałeczka do ostatniego okruszka:-)Kiedy już oczy się napatrzą przychodzi czas na degustacje. Tutaj smak puszystego biszkoptu łączy się z ożeźwiającą górną warstwą truskawek, galaretki i kremu cytrynowego :-) Poprostu COŚ przepysznego, jednym słowem - poezja :-):-) Gorąco polecam każdemu sezonie letnim pełnym świeżych truskawek :-):-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za tak cudowny opis :) sezon truskawkowy trwa, więc dołączę do tego ciasta jeszcze nie jeden przepis z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńWięc nie pozostaje nic tylko oczekiwać na kolejne truskawkowe pyszności :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńTatiana Ż - bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuń