Ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami
Ciasto, które postanowiłam dzisiaj zrobić to ciasto typowo letnie. Owoce o które nie jest trudno, galaretka i bita śmietana nadają cudownej lekkości.
Bardzo lubię to ciasto :) Po pierwsze jest bardzo łatwe, pyszne i można zmieniać kompozycje owocowe.
Polecam i życzę smacznego :)
Bardzo lubię to ciasto :) Po pierwsze jest bardzo łatwe, pyszne i można zmieniać kompozycje owocowe.
Polecam i życzę smacznego :)
SKŁADNIKI:
CIASTO:
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
szczypta soli
blaszka (średnica 25 cm)
blaszka (średnica 25 cm)
PONCZ:
1/3 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
BITA ŚMIETANA:
500 ml śmietanki 30% lub 36%
2,5 łyżeczki żelatyny(śmietanka 30%) lub 2 łyżeczki żelatyny (36% śmietanka)
3 łyżki cukru pudru
+ owoce (ja dodałam troszkę poziomek, malin, borówek amerykańskich i zwykłych borówek)
WYKONANIE:
CIASTO:
Ubijamy białka i dodajemy cukier oraz szczyptę soli. W oddzielnej miseczce mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia, octem i dokładnie mieszamy. Żółtka dodajemy do białek i mieszamy mikserem. Po wymieszaniu dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie łopatką (nie mikserem). Przygotowujemy blaszkę (smarujemy masłem i posypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Wymieszane ciasto przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut.
Rozpuszczamy galaretkę w 400 ml wody, gdy będzie zimna możemy włożyć do lodówki tak, aby stężała.
PONCZ:
Łączymy wszystkie składniki i odkładamy do ostudzenia.
Kiedy ciasto będzie już gotowe i poncz będzie zimny, możemy nasączyć biszkopt.
BITA ŚMIETANA:
Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia.
Ubijamy bitą śmietanę, dodajemy cukier puder oraz ostudzoną żelatynę. Wykładamy na ciasto biszkoptowe i wkładamy do lodówki.
Oczyszczamy owoce i wykładamy je na ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz