Galaretka truskawkowa z pianką pomarańczową

SKŁADNIKI:

2 galaretki truskawkowe
1 galaretka pomarańczowa
100 g truskawek (około 4 truskawki do dekoracji)
2 serki homogenizowane
100 g cukru
250 ml wody
2,5 łyżki żelatyny


WYKONANIE:


  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretki. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 1 l wody wrzącej, a pomarańczową w 1/2 l wody.
  2. Galaretkę truskawkową rozlewamy do szklaneczek. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki. Przygotowujemy truskawki i kroimy na mniejsze kawałeczki. Następnie dodajemy je do galaretki truskawkowej w szklaneczkach.
  3. Następnie przygotowujemy piankę pomarańczową. Rozpuszczamy żelatynę w 250 ml wody i studzimy. Miksujemy serki homogenizowane, cukier i dodajemy żelatynę i galaretkę truskawkową.
  4. Gdy galaretka truskawkowa stężała, porcjujemy piankę pomarańczową i wkładamy do lodówki.
  5. Po godzinie możemy udekorować nasze deserki truskawkami.
  6. Przepis na 8 porcji.



Smacznego :)

Komentarze

  1. Sezon letni w pełni więc przedstawiony powyżej przepis na deserek pasuje idealnie aby wykorzystać owocowe pyszności. Deserek wygląda nienagannie estetycznie (do czego wcześniejsze publikacje "pyszności" zdążyły przyzwyczaić czytelników) i zachęca niesamowicie do skosztowania pierwszej łyżeczki by potem zagęścić ruchy i przejść płynnie do szybszego rozsmakowywania się, a jest bardzo czym. Świetne połączenie galaretki truskawkowej z zatopionymi ożeźwiającymi truskawkami i wyrazistej pianki pomarańczowej, gra kolorów jaka widoczna jest w pucharku apeluje o błyskawiczne opróżnienie całości. Dodatkowo a może i przede wszystkim przepis na deserek stwarza możliwości "pokombinowania" z innymi zestawieniami galaretek,pianek i owocków. Właśnie w tym największa siła aby próbować różnych smaków , eksperymantować , dodawać coś od siebie . Dziękuję za publikację Autorce i nie pozostaje nic innego jak ocenić przepis 11/10 i oczekiwać na kolejne "pyszności".

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję :) Przepis jest na prawdę rewelacyjny, więc polecam.
    Pianka jest bardzo leciutka i z galaretką tworzy kompozycję idealną.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty