Pianka z truskawkami na biszkoptowym cieście
Kolejny pomysł na wykorzystanie truskawek. Sezon na truskawki prosto z ogródeczka już powoli się kończy. Bardzo polecam ten przepis, ciasto robi się bardzo szybko, łatwo, a przede wszystkim jest bardzo pyszne :)
SKŁADNIKI:
3 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
4 łyżki cukru
3/4 szklanki śmietany 18%
łyżeczka proszku do pieczenia
200 g truskawek
WYKONANIE:
CIASTO:
Żółtka ucieramy z cukrem i śmietaną, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - wszystko razem dokładnie mieszamy.
Wylewamy wszystko na blaszkę.
Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Oczyszczamy truskawki i kroimy je na ćwiartki.
Na gorące ciasto układamy pokrojone truskawki.
takie ciasta lubie latem:)
OdpowiedzUsuńJustyna Żak - ja też lubię takie owocowe, słodkie kombinacje, w szczególności latem :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie ,że mamy znowu do czynienia z truskawkami:-)Truskawek nigdy dosyć latem:-)Ciasto prezentuje się cudownie:-)Niezmiernie cieszy moje oko "upchnięcie" truskawek. Jestem fanem używania dużej ilości owocków w cieście i zaprezentowany kawałeczek trafia w mój gust w 110%:-)Bardzo fajny pomysł z wykorzystaniem pianki, wygląda ona jak delikatna kouderka przyłożona na truskawki. Ciasto iście letnie :-):-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) i bardzo się cieszę, że ciasto się podoba :)
OdpowiedzUsuń