Tarta bananowa
Na kilku blogach widziałam przepis na tartę z bananami i postanowiłam, że spróbuję ją zrobić :) Na każdym przedstawionym zdjęciu wyglądała rewelacyjnie, komentarze również potwierdzały, że jest pyszna. Myślę, że właśnie to przekonało mnie, żeby wypróbować coś nowego, a poza tym bardzo lubię próbować nowe przepisy. Troszkę pozmieniałam w przepisie, zamieniłam kilka składników. Zamienienie kilku składników wcale nie ujęło tarcie :) bardzo ciekawy i pyszny eksperyment :)
Polecam przepis!
Polecam przepis!
SKŁADNIKI:
Spód;
400 g ciastek HIT czekoladowych
80 g masła
Budyń;
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki cukru
5 żółtek
0,5 litra mleka
75 g masła
Wypełnienie;
4 banany
1 duża cytryna
500 g śmietanki 36%
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki żelatyny
50 g gorzkiej czekolady + 1 łyżka mleka
65 ml wody
WYKONANIE:
Spód:
Ciasta pokruszyć drobno.
Roztopić masło i dodać do ciastek. Ja miałam formę o średnicy 27 cm.
Masę wykładamy do formy, dociskamy łyżką i układamy do formy na wysokość około 2 cm.
Wkładamy do lodówki.
Budyń:
W rondelku gotujemy mleko. W osobnym naczyniu łączymy mąkę ziemniaczaną, cukier, żółtka. Gdy mleko się zagotuje dodajemy wymieszane wcześniej składniki. Mieszamy intensywnie, aż uzyskamy konsystencje budyniu. Odstawiamy na ostygnięcia.
Do zimnego budyniu dodajemy miękkie masło i mieszamy (można mikserem).
Wykładamy na spód ciasta i wkładamy do lodówki.
Wypełnienie:
Kroimy banany w kostkę i wyciskamy do nich cytrynę, aby banany zachowały swój naturalny kolor i miały lekko kwaśny smak. Banany układamy na budyniu i wkładamy do lodówki.
Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia.
Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy cukier i żelatynę.
Ubitą śmietankę dajemy na tartę i wkładamy do lodówki.
Czekolada do dekoracji: Do rondelka dajemy czekoladę, mleko i rozpuszczamy. Ciepłą czekoladą dekorujemy tartę bananową.
Smacznego :)
uwielbiam wszytsko co z bananem więc ta tarta pewnie by mi zasmakowała! :)
OdpowiedzUsuńTarta wygląda znakomicie:-)Jak zwykle, ciasto prezentuje się niezwykle:-)Banany wręcz idealnie pasują do tego przedsięwzięcia:-)Cudowny czekoladowy spód ciasta i ta piękna sztywna chmurka z bitej śmietany a na niej jakże estetyczny i smakowity wzorek z czekoladki :-)Fenomenalnie pysznie, nic dodać nic ująć tylko smakować :-);-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :):)
OdpowiedzUsuń