Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Tym razem zdecydowałam się na zrobienie ciasta drożdżowego ze śliwkami. Aktualnie u mnie w ogrodzie jest mnóstwo śliwek :), a taka forma ciasta bardzo odpowiada mojej rodzince.
To cudowne uczucie, widząc jak kawałeczek za kawałeczkiem znika z blachy :)
A nie ma chyba nic lepszego jak ciasto drożdżowe, pyszne owoce i kruszonka, która dopełnia całość jak nic innego :)
Polecam!
To cudowne uczucie, widząc jak kawałeczek za kawałeczkiem znika z blachy :)
A nie ma chyba nic lepszego jak ciasto drożdżowe, pyszne owoce i kruszonka, która dopełnia całość jak nic innego :)
Polecam!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
500 g mąki pszennej
10 g drożdży
1 mały jogurt naturalny (u mnie 180 g)
2x 100 ml mleka
1 jajko
3 łyżki cukru
40 g masła
2 łyżki oleju
szczypta soli
+ śliwki (800 g)
KRUSZONKA:
150 g mąki pszennej
100 g płynnego masła
100 g cukru
WYKONANIE:
Przygotowujemy zaczyn - podgrzewamy mleko, dodajemy do niego łyżkę jogurtu, łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki oraz drożdże i wszystko razem mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 20 minut.Przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, rozmącone jajko, cukier, resztę jogurtu naturalnego, mleko, olej i rozpuszczone, ostudzone masło. Następnie dodajemy zaczyn i wszystko dokładnie mieszamy.Wymieszane składniki zostawiamy w misce pod przykryciem na 60 minut.W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: Łączymy ze sobą cukier, mąkę pszenną oraz twarde masło. Wkładamy do lodówki.Myjemy i wyjmujemy pestki ze śliwek. Śliwki kroimy na ćwiartki.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
Wykładamy ciasto na blaszkę i układamy śliwki. Posypujemy kruszonką i pozostawiamy pod przykryciem na 20 minut.
Oj tak, było bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, na pewno odwiedzę.
Pozdrawiam.
Uwielbiam takie proste, domowe ciasta, pyszności:)
OdpowiedzUsuńnatalia20041989 - Ja również uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuń