Oponki z twarogiem
Jak dla mnie oponki mają wyjątkowy smak.
Mają niewiele składników, ale smak przypomina mi dzieciństwo :)
Nie robię ich często, ale za każdym razem gdy już się zdecyduję na ich zrobienie to znikają bardzo szybko :)
Bardzo polecam ten przepis!
Mają niewiele składników, ale smak przypomina mi dzieciństwo :)
Nie robię ich często, ale za każdym razem gdy już się zdecyduję na ich zrobienie to znikają bardzo szybko :)
Bardzo polecam ten przepis!
SKŁADNIKI:
0,5 kg mąki pszennej
0,5 kg twarogu (zmielić w maszynce)
1 łyżka sody
3 łyżki śmietany
3 jajka
1 łyżka octu
cukier puder
WYKONANIE:
Na początku należy zmielić biały ser w maszynce oraz przesiać mąkę. Następnie dodać resztę składników i wszystko razem połączyć. Nie mieszamy zbyt długo. Następnie ciasto podzielić na kilka części (ja podzieliłam na 4 części) i każdą rozwałkować na stolnicy - grubość około 3 mm. Oponki smażymy na głębokim tłuszczu (tak jak frytki).
Oponki smażą się bardzo szybko, po usmażeniu przekładamy na ręczniki kuchenne (aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu) i przekładamy na talerz - posypujemy cukrem pudrem według uznania.
Życzę smacznego! :)
uwielbiam, też takie robie
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńnie trzeba twarogu mielić, wystarczy rozkruszyć, też są pyszne, zupełnie nie czuje się grudek twarogu.
OdpowiedzUsuńI jeszcze jedno - mąkę trzeba wymieszać z sodą przed wsypaniem. Ciasto zagnieść szybko, niezbyt starannie.
Nie wysilasz się a efekt jest świetny.