Ciasto Kubuś
Ciasto, które zrobiłam tym razem to zupełna nowość dla mnie. Uwielbiam takie wyzwania.
Muszę powiedzieć, że bardzo przyjemna propozycja i z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.
Warto zaznaczyć, że jest to ciasto bez pieczenia, więc szybciutkie do zrobienia.
Bardzo dziękuję autorce bloga Smakołyki Bereniki za kulinarną inspirację :)
Muszę powiedzieć, że bardzo przyjemna propozycja i z czystym sumieniem mogę polecić każdemu.
Warto zaznaczyć, że jest to ciasto bez pieczenia, więc szybciutkie do zrobienia.
Bardzo dziękuję autorce bloga Smakołyki Bereniki za kulinarną inspirację :)
SKŁADNIKI:
SPÓD CIASTA:
20 herbatników
WARSTWA KUBUSIOWA:
1 duża butelka soku Kubuś (ja wybrałam smak marchew, malina i jabłko)
150 g masła
3 budynie waniliowe z cukrem
WARSTWA ŚMIETANOWA:
0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
+ galaretka cytrynowa
WYKONANIE:
Spód ciasta to pokruszone herbatniki, należy tak je pokruszyć, aby zapełniły cały dół formy.
Warstwa Kubusiowa: z całego Kubusia odlewamy szklankę i przelewamy do miseczki. Natomiast resztę soku Kubuś przelewamy do garnka i dodajemy masło - podgrzewamy na piecu do rozpuszczenia się masła. Do Kubusia w miseczce dodajemy budynie i dokładnie mieszamy. Gdy masło się rozpuści dodajemy Kubusia z budyniami i dokładnie mieszamy do momentu zrobienia się budyniu. Następnie przelewamy masę budyniową na herbatniki i pozostawiamy do ostygnięcia.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 350 ml gorącej wody, wymieszać - pozostawić do ostygnięcia i częściowego ścięcia.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 350 ml gorącej wody, wymieszać - pozostawić do ostygnięcia i częściowego ścięcia.
Warstwa śmietanowa: do szklanki (250 ml) wsypać żelatynę i zalać ją zimną wodą (tak, aby przykryło żelatynę i wymieszać) - pozostawić do napęcznienia (5 minut). Następnie zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno dodając cukier puder i cukier wanilinowy, po wymieszaniu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Przełożyć bitą śmietanę na ciasto i włożyć do lodówki.
Gdy bita śmietana będzie ścięta, przelać galaretkę na ciasto i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie można spróbować pierwszy kawałek ciasta.
Smacznego :)
Gdy bita śmietana będzie ścięta, przelać galaretkę na ciasto i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie można spróbować pierwszy kawałek ciasta.
Smacznego :)
Bardzo ładnie wyszło Twoje ciasto. Cieszę się, że Cię zainspirowałam. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta wymagające odstania w lodówce, przyjemnie zjeść je zwłaszcza latem. :))
OdpowiedzUsuńZgadzam się w 100% :)
OdpowiedzUsuń