Tobołki z serem

Ostatnio robiła bardzo dużo ciast i postanowiłam, że zaskoczę wszystkich w domu i zrobię troszkę inną wersje czegoś słodkiego:)
I padło na tobołki z serem. Pierwszy raz robiłam taką wersję, ale wyszła znakomicie.
Polecam wszystkim : ) To doskonała alternatywa dla ciast i słodkich deserów.
Przepis zaczerpnęłam z książki, która u mnie w domu jest praktycznie "od zawsze" : ) "Mała szkoła pieczenia" - polecam.

SKŁADNIKI:

CIASTO:
300 mąki pszennej
1 opakowanie proszku do pieczenia
80 g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
150 g twarogu
4 łyżki mleka
6 łyżek oleju

NADZIENIE SEROWE:
250 g twarogu
1 jajko
50 g rodzynek
1 łyżeczka rumu (ja dałam herbatę góralską, ma w sobie troszkę rumu)
80 g cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej

+1 jajko, cukier puder


WYKONANIE:

Ciasto najlepiej przygotować na stolnicy. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. W osobnej miseczce przygotować twaróg, mleko i olej - wszystko razem połączyć do dodać do mąki. Ciasto wyrobić na gładką masę. Następnie ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie można przygotować rodzynki dodając do nich rum.
Przygotowanie nadzienia serowego: twaróg przetrzeć przez sito. Następnie należy dodać jajko, rodzynku, cukier i skrobie ziemniaczaną - wszystko razem dokładnie wymieszać.
Po upływie godziny ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować. Następnie wykroić z ciasta kilka kwadratów, mi wyszło 11 porcji.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni.
Na środku każdego kawałka nakładamy nadzienie serowe i składamy każdy z czterech boków. Jeżeli zostanie nam kawałek ciasta, możemy zrobić małe kółeczka i udekorować wierzch tobołka :) I tak robimy z każda porcją.
Następnie smarujemy każdy tobołek jajkiem i układamy na dużej formie.
Wkładamy do pieca na 15 minut.
Po upieczeniu należy troszkę odczekać i po kilku minutach można posypać tobołki serowe cukrem pudrem.
SMACZNEGO! : )











Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty