Sernik z nutą piernika
Do zrobienia tego sernika zainspirowała mnie autorka bloga Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Z jednej strony wygląda cudownie i z drugiej rewelacyjnie smakuje - wszystko przemawia za tym, aby go zrobić :)
Bardzo łatwy do zrobienia, ale efekt jest...przepyszny :)
Gorąco polecam.
SKŁADNIKI:
CIASTO:
250 g mąki pszennej
70 g cukru pudru
125 g masła
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 jajko
MASA SEROWA:
1 kg sera
5 jajek
210 g cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru wanilinowego
+ rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, żurawina (można dodać bakalie według uznania)
WYKONANIE:
- Przesiać mąkę do plastikowej miski, dodać cukier puder, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika. Następnie masło pokroić w kostkę i dodać do mąki - połączyć składniki. Następnie dodać jajko i ugnieść gładkie ciasto.
- Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki.
- Do jednej miseczki wbić jajka, dodać cukier i ubić na gładką masę.
- Do drugiej miseczki przełożyć ser, zmiksować go na gładką masę i dodawać ubite jajka.
- W trzeciej miseczce połączyć mąkę ziemniaczaną z cukrem wanilinowym - dodać do masy serowej i dokładnie zmiksować.
- Do masy serowej dodać bakalie.
- Do zrobienia tego sernika wykorzystałam formę w kształcie kwadratu o boku 25 cm. Dół formy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.
- Wyciągnąć ciasto z zamrażarki i przekroić na dwie części. Jedną zetrzeć na tarce i równo ułożyć na spód formy, następnie przełożyć masę serową i na samą górę zetrzeć na tarce drugą część ciasta.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec przez 75 minut.
- Po upieczeniu nie wyciągać sernika od razu, zostawić uchylony piec na 20 minut i dopiero po tym czasie można wyciągnąć sernik.
- Porcjować możemy dopiero po wystygnięciu ciasta.
SMACZNEGO
Sernik w połączeniu z piernikową nutą. Brzmi przepysznie!
OdpowiedzUsuńI taki właśnie był :) cudowny smak.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam.