Orzechowe ciasteczka na święta
SKŁADNIKI:
30 dag mąki pszennej
20 dag kostka masła
10 dag orzechów włoskich
10 dag cukru pudru
10 dag cukru pudru
2 żółtka
1 cukier wanilinowy
kokos
masło (do posmarowania formy)
+ składniki na czekoladę PRZEPIS (masło, mleko, cukier, kakao)
kokos
masło (do posmarowania formy)
+ składniki na czekoladę PRZEPIS (masło, mleko, cukier, kakao)
WYKONANIE:
Najlepiej na samym początku zmielić orzechy. Następnie przesiać mąkę, dodać masło i zmielone orzechy - dokładnie połączyć. Do połączonych składników dodać cukier puder i żółtka (bez białek). Wyrobić ciasto na jednolitą masę.
Z kawałków ciasta uformować małe rogaliki i upiec na złoty kolor - w temperaturze 190 stopni na czas 20 minut.
Ależ smakowicie wyglądają te orzechowe ciasteczka:-):-)Myslę że niejeden świąteczny łasuch nie będzie umiał się od nich odkleić:-):-)Świetny przepis i mistrzowskie wykonanie:-):-)
OdpowiedzUsuńAż żałuję, że nie mam czym zmielić orzechów... :)
OdpowiedzUsuńurocze te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń