Świąteczne kruche ciasteczka
Już coraz bliżej święta, więc to odpowiedni czas na zrobienie ciasteczek.
Ciasteczka, które dzisiaj Wam zaproponuje najlepiej zrobić 2-3 tygodnie przed świętami.
Fantastycznie sprawdzą się jeszcze na sylwestra, o ile zostaną :)
Ten przepis jak wiele, jest u mnie w domu odkąd pamiętam. Te ciasteczka pamiętam jeszcze z dzieciństwa i to własnie cały urok i ich klimat :) A najpiękniejsze jest to, że dzisiaj mogę zrobić je sama.
Zapewne to nie tylko moje zdanie, ale świąteczne wypieki, począwszy od ciasteczek po ciasta, makowce itp, najlepiej robić wspólnie z rodziną :) To zawsze jest niepowtarzalne.
Ale wracając do przepisu to zdecydowanie i z całą odpowiedzialnością polecam. Są pyszne :)
Do zrobienia tych ciasteczek potrzebna jest specjalna maszynka (do wyciskania ciasteczek).
Ciasteczka, które dzisiaj Wam zaproponuje najlepiej zrobić 2-3 tygodnie przed świętami.
Fantastycznie sprawdzą się jeszcze na sylwestra, o ile zostaną :)
Ten przepis jak wiele, jest u mnie w domu odkąd pamiętam. Te ciasteczka pamiętam jeszcze z dzieciństwa i to własnie cały urok i ich klimat :) A najpiękniejsze jest to, że dzisiaj mogę zrobić je sama.
Zapewne to nie tylko moje zdanie, ale świąteczne wypieki, począwszy od ciasteczek po ciasta, makowce itp, najlepiej robić wspólnie z rodziną :) To zawsze jest niepowtarzalne.
Ale wracając do przepisu to zdecydowanie i z całą odpowiedzialnością polecam. Są pyszne :)
Do zrobienia tych ciasteczek potrzebna jest specjalna maszynka (do wyciskania ciasteczek).
SKŁADNIKI:
1 kg mąki pszennej
2 kostki margaryny
cukier
8 żółtek
4 cukry wanilinowe
+ dekoracja (u mnie znalazły się: rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa, mieszanka keksowa, płatki czekoladowe, płatki kokosu oraz żurawina)
Składniki potrzebne do zrobienia czekolady:
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki kakao
WYKONANIE:
Najpierw przesiewamy mąkę na stolnicę. Kroimy 2 kostki margaryny w mniejsze kawałki i dodajemy do mąki. Dodajemy również cukier.
W osobnej miseczce łączymy ze sobą żółtka i cukier wanilinowy.
Łączymy mąkę z margaryna i cukrem - rozdrobnienie składników - i dodajemy żółtka z cukrem. I wszystkie składniki łączymy na jednolite i delikatne ciasto.
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni.
Dzielimy ciasto na kilka części i wkładamy do maszynki (formujemy ciasteczka na formie do pieczenia (wcześniej należy posmarować ją masłem).
Wkładamy ciasteczka do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Po wyciągnięciu ciasteczek z piekarnika, zaraz przekładamy je do półmiska do ostygnięcia.
Po ostygnięciu można przygotować czekoladę - rozpuszczamy masło w rondelku, dodajemy mleko, następnie cukier i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy przez 3 minuty - aby czekolada była delikatna.
Dekoracja: Każde ciasteczko polewamy czekoladą i układamy na nim co tylko chcemy, to już zależy od dodatków jakie posiadamy i jakie najbardziej lubimy.
U mnie dziś prawie identyczne, tylko ja robiłam bez maszynki. :)
OdpowiedzUsuń