Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto jogurtowe z dodatkiem brzoskwiń.
Pierwszy raz robiłam ciasto jogurtowe i ten przepis sprawdził się rewelacyjnie :-) mięciutkie, delikatne ciasto z dodatkiem owoców.
Polecam z całego serca. U nas ciasto zniknęło błyskawicznie.
Idealne do kawy, herbaty, a nawet z mlekiem na pyszną, lekką kolację.

SKŁADNIKI:
440g mąki pszennej
1 szklanka cukru
4 jajka
3/4 szklanki oleju
2 kubeczki jogurtu naturalnego (po 180g)
aromat cytrynowy (kilka kropel)
1 łyżka proszku do pieczenia
+ dodatkowo 1 puszka brzoskiń i cukier puder, można do ciasta wykorzystać inne owoce. 
Z pewnością sprawdzę ten przepis jeszcze nie jeden raz dodając inne owoce :)

WYKONANIE:
1. Odsączyć brzoskwinie z puszki, sok przelać do osobnej szklanki, ponieważ później będą nam potrezbne około 4-5 łyżek soku. Brzoskwinie pokroić w niewilką kostkę.
1. Nastawić piekarnik na 170 stopni na termoobieg. (Jeżeli nie macie takiej funkcji, piekarnik można nastawić na góra-dół).
2. Ubić białka dodając cukier. Po ubicie na gładką masę dodać żółtka.
3. Do masy dodać aromat cytrynowy, jogurt naturalny oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem.
4. Następnie przesiać mąkę do osobnej miseczki i dodać proszek do pieczenia. Do masy jogurtowej dodawać po 2 łyżki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i mieszać szpatułką. Na tym etapie nie poleca się mieszać mikserem. Połączyć tak, aby uzyskać jednolitą masę bez grudek.
5. Ciasto przełożyć do formy 25x35cm. Wcześniej formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć wierzch ciasta brzoskwiniami.
6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 50 minut, pieczemy do suchego patyczka. Polecam jednak obserwować ciasto. Dla mojego ciasta wystarczyło dokładnie 50 minut. 
7. Po upieczeniu pokropić ciasto sokiem z brzoskwiń, około 4-5 łyżek i pozostawić do wystygnięcia. 
8. Na koniec posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)







Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty