Ciasto bez pieczenia z masą krówkową o smaku kakaowym

Na samym początku dziękuję autorce bloga Kulinarne Przeboje za słodką inspirację :)
Od momentu gdy zobaczyłam przepis na to ciasto już wiedziałam, że w najbliższym czasie go zrobię.
Nie zawiodłam się :) Po pierwsze cudownie wygląda i pysznie smakuje.
Polecam wszystkim. Jest bardzo łatwe do zrobienia i najważniejsze, że bez pieczenia.
Rewelacyjne i pyszne wyzwanie dla mnie - to coś co uwielbiam.


SKŁADNIKI:

250 g herbatników
800 g masy krówkowej kakaowej (2 małe puszki)
1 opakowanie budyniu śmietankowego (z cukrem), jeżeli jest bez cukru to + 3 łyżki cukru
400 ml mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego
60 g masła
500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania - śmietan-fix
pół szklanki słonecznika

WYKONANIE:


  • Ja zrobiłam ciasto w formie o bokach 25 cm.
  • Wyłożyć formę folią spożywczą i dno formy wyłożyć herbatnikami.
  • Do rondelka przełożyć masę krówkową i delikatnie podgrzać. Połowę masy krówkowej przełożyć na herbatniki. 
  • Na masę krówkową ułożyć warstwę herbatników. 
  • W 100 ml mleka rozpuścić budyń śmietankowy i cukier wanilinowy. W rondelku zagotować 300 ml mleka. Gdy mleko się zagotuje, przelać 100 mlo mleka z budyniem i ciągle mieszać, aż budyń zgęstnieje. Odłożyć do ostygnięcia.
  • Miękkie masło przełożyć do miseczki i utrzeć na gładką masę (mikserem), a następnie dodawać po łyżce budyń i dokładnie połączyć. Następnie przełożyć na warstwę herbatników. Na masie budyniowej ułożyć kolejną warstwę herbatników.
  • Podgrzać masę krówkową, która została i przełożyć na warstwę herbatników.
  • Rozgrzać patelnię i uprażyć słonecznik (na pustej patelni). Odłożyć do ostygnięcia.
  • Ubić śmietankę kremówkę i dodać do niej 2 śmietan-fix oraz cukier puder. Połączyć dokładnie, aby masa była delikatna i jednolita.
  • Wyłożyć bitą śmietanę na warstwę masy krówkowej i obsypać zimnym słonecznikiem.
  • Włożyć do lodówki na całą noc.





 Smacznego !








Komentarze

  1. Ciasto wygląda niesamowicie:-):-)Tak wiele kuszących smakiem i niezwykle równie rozłożonych warstw:-)Połączenie masy krówkowej i bitej śmietany? - dla mnie bomba bez dwóch zdań:-);-) Wraz z podziwem i podziękowaniami dla autorki życzę wielu równie udanych smakowitych odkryć:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się bardzo, że moja improwizacja Ci zasmakowała :))
    Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. KulinarnePrzeboje.pl: Ciasto wyszło rewelacyjne.
    Dziękuję i również życzę Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy może byc masa krowkowa o standardowym smaku ? :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oczywiście, że tak :) W oryginalnym przepisie została wykorzystana masa krówkowa kajmakowa. Ja jednak chciałam spróbować innego smaku. Wybór można dostosować do własnych upodobań smakowych :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy można włozyc do lodówki tylko na kilka godzin? Czy będzie do niczego ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Myślę, że na spokojnie 4 godziny w lodówce wystarczą :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda fantastycznie, bardzo lubię takie ciasta i jeszcze ten słonecznik - pychota

    OdpowiedzUsuń
  9. a to masło to takie `prawdziwe` czy margaryna np. Kasia ?

    OdpowiedzUsuń
  10. *Magda Jasnowska: Najlepiej użyć masła np. Zambrowskie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ile mozna trzymac ciasto tzn ile wczesniej mozna go upiec przed spozyciem

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty