27 czerwca 2014

Biszkoptowa rolada z truskawkami

Korzystając z tego, że sezon truskawkowy trwa, dodaje kolejny sposób na wykorzystanie pysznych truskawek :) Jest to bardzo leciutkie i letnie ciasto :) Bardzo polecam bo nie jest trudne do wykonania, a smak jest cudowny.

Składniki:

200 g truskawek
2 łyżki cukru
5 jajek
100 g cukru
5 białek
80 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
0,5 litra śmietany
2 łyżki cukru do śmietany
pół filiżanki cukru pudru


Wykonanie:



  1. Blachę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem pergaminowym.
  2. Przygotować truskawki, podzielić je na ćwiartki i posypać cukrem (2 łyżki) i pozostawić pod przykryciem do nasiąknięcia.
  3. Następnie nagrzać piekarnik do 200 stopni.
  4. Żółtka utrzeć z połową cukru (100 g) na pulchną masę.
  5. Białka ubić z resztą cukru (100 g) na sztywną pianę i wmieszać do masy żółtkowej. Dodać przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i ostrożnie wszystko razem wymieszać.
  6. Ciasto równomiernie rozprowadzamy na papierze pergaminowym i na środkowym poziomie piekarnika pieczemy przez 10 minut.
  7. Po upieczeniu ściągamy papier pergaminowy. Placek biszkoptowy przekładamy na ściereczkę kuchenną (wilgotną) do wystygnięcia lub zaraz po upieczeniu zwijamy biszkopt w roladę.
  8. Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, przekładamy na ciasto. na warstwie śmietany układamy truskawki.
  9. Pomagając sobie ściereczką kuchenną zwijamy roladę. Na koniec oprószamy cukrem pudrem.







0 komentarze:

Prześlij komentarz

© Serce zamknięte w formie pyszności !, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena