26 czerwca 2014

Ciasto z galaretką i truskawkami

SKŁADNIKI:

6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 litra śmietany kremówki
2 galaretki truskawkowe
1 galaretka cytrynowa
0,5 kg truskawek

WYKONANIE:



  1. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
  2. Następnie przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i dodać proszek do pieczenia. Wymieszać wszystko razem. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
  3. Piec w piekarniki 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto należy ostudzić i przekroić na dwie części.
  4. Rozpuścić galaretki truskawkowe w około 1 l. wody, a galaretkę cytrynową w 0,5 l. gorącej wody.
  5. Następnie trzeba ubić śmietanę kremówkę i dodać galaretkę cytrynową.
  6. Musimy przygotować truskawki do ciasta, oczyścić i pokroić na niewielkie kawałki.
  7. Ciasto przekładamy w kolejności: biszkopt - połowa kremu cytrynowego - biszkopt - krem cytrynowy - truskawki - galaretka truskawkowa.



Smacznego :)





5 komentarze:

  1. Ciasto wygląda fenomenalnie:-)Gra kolorów która odbywa się na talerzyku pomiędzy soczystą czerwienią galaretki i truskawek ,a bielą kremu cytrynowego szalenie zachęca do skosztowania kawałeczka do ostatniego okruszka:-)Kiedy już oczy się napatrzą przychodzi czas na degustacje. Tutaj smak puszystego biszkoptu łączy się z ożeźwiającą górną warstwą truskawek, galaretki i kremu cytrynowego :-) Poprostu COŚ przepysznego, jednym słowem - poezja :-):-) Gorąco polecam każdemu sezonie letnim pełnym świeżych truskawek :-):-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za tak cudowny opis :) sezon truskawkowy trwa, więc dołączę do tego ciasta jeszcze nie jeden przepis z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Więc nie pozostaje nic tylko oczekiwać na kolejne truskawkowe pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda, bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tatiana Ż - bardzo dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

© Serce zamknięte w formie pyszności !, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena