Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z galaretką i truskawkami

SKŁADNIKI:

6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 litra śmietany kremówki
2 galaretki truskawkowe
1 galaretka cytrynowa
0,5 kg truskawek

WYKONANIE:



  1. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
  2. Następnie przesiać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i dodać proszek do pieczenia. Wymieszać wszystko razem. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.
  3. Piec w piekarniki 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto należy ostudzić i przekroić na dwie części.
  4. Rozpuścić galaretki truskawkowe w około 1 l. wody, a galaretkę cytrynową w 0,5 l. gorącej wody.
  5. Następnie trzeba ubić śmietanę kremówkę i dodać galaretkę cytrynową.
  6. Musimy przygotować truskawki do ciasta, oczyścić i pokroić na niewielkie kawałki.
  7. Ciasto przekładamy w kolejności: biszkopt - połowa kremu cytrynowego - biszkopt - krem cytrynowy - truskawki - galaretka truskawkowa.



Smacznego :)





Komentarze

  1. Ciasto wygląda fenomenalnie:-)Gra kolorów która odbywa się na talerzyku pomiędzy soczystą czerwienią galaretki i truskawek ,a bielą kremu cytrynowego szalenie zachęca do skosztowania kawałeczka do ostatniego okruszka:-)Kiedy już oczy się napatrzą przychodzi czas na degustacje. Tutaj smak puszystego biszkoptu łączy się z ożeźwiającą górną warstwą truskawek, galaretki i kremu cytrynowego :-) Poprostu COŚ przepysznego, jednym słowem - poezja :-):-) Gorąco polecam każdemu sezonie letnim pełnym świeżych truskawek :-):-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję za tak cudowny opis :) sezon truskawkowy trwa, więc dołączę do tego ciasta jeszcze nie jeden przepis z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Więc nie pozostaje nic tylko oczekiwać na kolejne truskawkowe pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda, bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tatiana Ż - bardzo dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ciasto bez pieczenia z masą krówkową o smaku kakaowym

Na samym początku dziękuję autorce bloga Kulinarne Przeboje za słodką inspirację :)
Od momentu gdy zobaczyłam przepis na to ciasto już wiedziałam, że w najbliższym czasie go zrobię.
Nie zawiodłam się :) Po pierwsze cudownie wygląda i pysznie smakuje.
Polecam wszystkim. Jest bardzo łatwe do zrobienia i najważniejsze, że bez pieczenia.
Rewelacyjne i pyszne wyzwanie dla mnie - to coś co uwielbiam.


SKŁADNIKI:250 g herbatników 800 g masy krówkowej kakaowej (2 małe puszki) 1 opakowanie budyniu śmietankowego (z cukrem), jeżeli jest bez cukru to + 3 łyżki cukru 400 ml mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego 60 g masła 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania - śmietan-fix pół szklanki słonecznika
WYKONANIE:
Ja zrobiłam ciasto w formie o bokach 25 cm.Wyłożyć formę folią spożywczą i dno formy wyłożyć herbatnikami.Do rondelka przełożyć masę krówkową i delikatnie podgrzać. Połowę masy krówkowej przełożyć na herbatniki. Na masę krówkową ułożyć warstwę herbatników. W 100 ml mleka rozp…

Ptasie mleczko na biszkopcie

To ciasto robię bardzo często. Należy ono do ciast bardzo delikatnych.
Pierwszy raz miałam okazje spróbować to ciasto, jeszcze jak byłam mała :)
Ciasto zostało wtedy zrobione przez moją Ciocie i dlatego pierwotna nazwa tego ciasta nosi nazwę "Ciasto Cioci Beaty".
Polecam wszystkim, bo jest na prawdę bardzo proste do zrobienia, a przy tym cudowne w smaku.

SKŁADNIKI:BISZKOPT: 3 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
PTASIE MLECZKO: 2 galaretki truskawkowe 0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 paczka rodzynek 1 tabliczka czekolady mlecznej
WYKONANIE:Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Do naczynia wbić całe jajka i zmiksować na puszystą masę, dodając cukier. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do osobnej miseczki, dodać do niej proszek do pieczenia i wymieszać składniki. Połączoną mąkę (pszenną i ziemniaczana) i proszek do pieczenia, dodać do jajek i wszystko wymieszać mikserem. Przełożyć na formę 35x25 cm i wł…

Oponki z twarogiem

Jak dla mnie oponki mają wyjątkowy smak.
Mają niewiele składników, ale smak przypomina mi dzieciństwo :)
Nie robię ich często, ale za każdym razem gdy już się zdecyduję na ich zrobienie to znikają bardzo szybko :)
Bardzo polecam ten przepis!
SKŁADNIKI:0,5 kg mąki pszennej 0,5 kg twarogu (zmielić w maszynce) 1 łyżka sody 3 łyżki śmietany 3 jajka 1 łyżka octu cukier puder
WYKONANIE:Na początku należy zmielić biały ser w maszynce oraz przesiać mąkę. Następnie dodać resztę składników i wszystko razem połączyć. Nie mieszamy zbyt długo. Następnie ciasto podzielić na kilka części (ja podzieliłam na 4 części) i każdą rozwałkować na stolnicy - grubość około 3 mm. Oponki smażymy na głębokim tłuszczu (tak jak frytki). Oponki smażą się bardzo szybko, po usmażeniu przekładamy na ręczniki kuchenne (aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu) i przekładamy na talerz - posypujemy cukrem pudrem według uznania.



Życzę smacznego! :)