Przejdź do głównej zawartości

Galaretka truskawkowa z pianką pomarańczową

SKŁADNIKI:

2 galaretki truskawkowe
1 galaretka pomarańczowa
100 g truskawek (około 4 truskawki do dekoracji)
2 serki homogenizowane
100 g cukru
250 ml wody
2,5 łyżki żelatyny


WYKONANIE:


  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy galaretki. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 1 l wody wrzącej, a pomarańczową w 1/2 l wody.
  2. Galaretkę truskawkową rozlewamy do szklaneczek. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki. Przygotowujemy truskawki i kroimy na mniejsze kawałeczki. Następnie dodajemy je do galaretki truskawkowej w szklaneczkach.
  3. Następnie przygotowujemy piankę pomarańczową. Rozpuszczamy żelatynę w 250 ml wody i studzimy. Miksujemy serki homogenizowane, cukier i dodajemy żelatynę i galaretkę truskawkową.
  4. Gdy galaretka truskawkowa stężała, porcjujemy piankę pomarańczową i wkładamy do lodówki.
  5. Po godzinie możemy udekorować nasze deserki truskawkami.
  6. Przepis na 8 porcji.



Smacznego :)

Komentarze

  1. Sezon letni w pełni więc przedstawiony powyżej przepis na deserek pasuje idealnie aby wykorzystać owocowe pyszności. Deserek wygląda nienagannie estetycznie (do czego wcześniejsze publikacje "pyszności" zdążyły przyzwyczaić czytelników) i zachęca niesamowicie do skosztowania pierwszej łyżeczki by potem zagęścić ruchy i przejść płynnie do szybszego rozsmakowywania się, a jest bardzo czym. Świetne połączenie galaretki truskawkowej z zatopionymi ożeźwiającymi truskawkami i wyrazistej pianki pomarańczowej, gra kolorów jaka widoczna jest w pucharku apeluje o błyskawiczne opróżnienie całości. Dodatkowo a może i przede wszystkim przepis na deserek stwarza możliwości "pokombinowania" z innymi zestawieniami galaretek,pianek i owocków. Właśnie w tym największa siła aby próbować różnych smaków , eksperymantować , dodawać coś od siebie . Dziękuję za publikację Autorce i nie pozostaje nic innego jak ocenić przepis 11/10 i oczekiwać na kolejne "pyszności".

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję :) Przepis jest na prawdę rewelacyjny, więc polecam.
    Pianka jest bardzo leciutka i z galaretką tworzy kompozycję idealną.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ciasto bez pieczenia z masą krówkową o smaku kakaowym

Na samym początku dziękuję autorce bloga Kulinarne Przeboje za słodką inspirację :)
Od momentu gdy zobaczyłam przepis na to ciasto już wiedziałam, że w najbliższym czasie go zrobię.
Nie zawiodłam się :) Po pierwsze cudownie wygląda i pysznie smakuje.
Polecam wszystkim. Jest bardzo łatwe do zrobienia i najważniejsze, że bez pieczenia.
Rewelacyjne i pyszne wyzwanie dla mnie - to coś co uwielbiam.


SKŁADNIKI:250 g herbatników 800 g masy krówkowej kakaowej (2 małe puszki) 1 opakowanie budyniu śmietankowego (z cukrem), jeżeli jest bez cukru to + 3 łyżki cukru 400 ml mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego 60 g masła 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania - śmietan-fix pół szklanki słonecznika
WYKONANIE:
Ja zrobiłam ciasto w formie o bokach 25 cm.Wyłożyć formę folią spożywczą i dno formy wyłożyć herbatnikami.Do rondelka przełożyć masę krówkową i delikatnie podgrzać. Połowę masy krówkowej przełożyć na herbatniki. Na masę krówkową ułożyć warstwę herbatników. W 100 ml mleka rozp…

Ptasie mleczko na biszkopcie

To ciasto robię bardzo często. Należy ono do ciast bardzo delikatnych.
Pierwszy raz miałam okazje spróbować to ciasto, jeszcze jak byłam mała :)
Ciasto zostało wtedy zrobione przez moją Ciocie i dlatego pierwotna nazwa tego ciasta nosi nazwę "Ciasto Cioci Beaty".
Polecam wszystkim, bo jest na prawdę bardzo proste do zrobienia, a przy tym cudowne w smaku.

SKŁADNIKI:BISZKOPT: 3 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
PTASIE MLECZKO: 2 galaretki truskawkowe 0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 paczka rodzynek 1 tabliczka czekolady mlecznej
WYKONANIE:Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Do naczynia wbić całe jajka i zmiksować na puszystą masę, dodając cukier. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do osobnej miseczki, dodać do niej proszek do pieczenia i wymieszać składniki. Połączoną mąkę (pszenną i ziemniaczana) i proszek do pieczenia, dodać do jajek i wszystko wymieszać mikserem. Przełożyć na formę 35x25 cm i wł…

Oponki z twarogiem

Jak dla mnie oponki mają wyjątkowy smak.
Mają niewiele składników, ale smak przypomina mi dzieciństwo :)
Nie robię ich często, ale za każdym razem gdy już się zdecyduję na ich zrobienie to znikają bardzo szybko :)
Bardzo polecam ten przepis!
SKŁADNIKI:0,5 kg mąki pszennej 0,5 kg twarogu (zmielić w maszynce) 1 łyżka sody 3 łyżki śmietany 3 jajka 1 łyżka octu cukier puder
WYKONANIE:Na początku należy zmielić biały ser w maszynce oraz przesiać mąkę. Następnie dodać resztę składników i wszystko razem połączyć. Nie mieszamy zbyt długo. Następnie ciasto podzielić na kilka części (ja podzieliłam na 4 części) i każdą rozwałkować na stolnicy - grubość około 3 mm. Oponki smażymy na głębokim tłuszczu (tak jak frytki). Oponki smażą się bardzo szybko, po usmażeniu przekładamy na ręczniki kuchenne (aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu) i przekładamy na talerz - posypujemy cukrem pudrem według uznania.



Życzę smacznego! :)