Przejdź do głównej zawartości

Ciasto biszkoptowe z musem wiśniowym

Ciasto, które zrobiłam tym razem to ciasto bardzo uniwersalne, ale cudownie leciutkie :)
Uniwersalne dlatego, że mus owocowy, który odgrywa tutaj najważniejszą rolę, może być przygotowany z różnych owoców - np. z owoców, które mamy aktualnie dostępne lub te, które uwielbiamy. Połączenie takich smaków - biszkopt, mus owocowy i bita śmietana - uważam za cudowny :) 
Typowy smak ciepłego lata.
Wszystkim życzę smacznego! :)

SKŁADNIKI:

CIASTO:
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
3 jajka 
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
szczypta soli

MUS:
850 g wiśni
3 łyżki cukru pudru
2 galaretki wiśniowe
1/4 szklanki wody

PONCZ:
1/4 szklanki gorącej wody
łyżeczka cukru
łyżka soku z cytryny

BITA ŚMIETANA:
650 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
3 łyżki gorącej wody

+ kilka borówek amerykańskich do dekoracji.

WYKONANIE:

Na samym początku najlepiej przygotować mus wiśniowy. Wiśnie należy wypestkować i zmiksować bardzo drobno. Następnie dodać cukier puder i cały czas miksować. Rozpuścić galaretki w gorącej wodzie i dokładnie wymieszać. Następnie mus wiśniowy połączyć z galaretką i wstawić do lodówki na około 3-4 godziny.
Piekarnik należy nastawić na 170 stopni. Formę można wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką. Przesiać obie mąki. Oddzielić białka od żółtek, następnie białka ubić dodając sól, cukier (nie naraz). Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet - szybko wymieszać i połączyć z ubitymi białkami. Połączone składniki można przełożyć na formę i włożyć do piekarnika na 20 minut.
Po upieczeniu wyciągnąć biszkopt i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotowanie ponczu - do gorącej wody dodać cukier i sok z cytryny, wszystko razem wymieszać. Kiedy biszkopt będzie zimny to rozprowadzamy poncz na cieście. 
Gdy mus wiśniowy zaczyna się ścinać możemy go przełożyć na biszkopt - następnie wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Gdy mus będzie ścięty ubijamy bitą śmietanę, dodajemy cukier. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy. Żelatynę (nie może być zimna, najlepiej żeby była letnia) dodajemy do bitej śmietany i wykładamy na mus wiśniowy. Wkładamy ciasto do lodówki aż do ścięcia się bitej śmietany.
Każdy kawałeczek ciasta dekorujemy borówkami :)






Dziękuję za inspirację :margarytka









Komentarze

  1. Wygląda przepysznie! Bita śmietana w połączeniu z biszkoptem i musem wiśniowym musi smakować fantastycznie :D

    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Delikatne, lekkie ciasto :) Na lato idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Milena - ciasto jest pyszne, więc polecam jak najbardziej :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. gin - jak dla mnie latem sprawdza się idealnie :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszność prezentuje się fantastycznie:-) Od razu zwróciłem uwagę na wzorek na bitej śmietanie oraz królowe owoców - boróweczki. Takie szczegóły sprawiają że ma się uczucie iż Pani przygotowująca ciasto wkłąda nie tylko talent ale i serduszko:-)Połączenie bita śmietana - mus wiśniowy - trafione w dziesiątkę. Bardzo cieszy mnie większa ilość zdjęć ciacha, tak trzymać :-):-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ciasto bez pieczenia z masą krówkową o smaku kakaowym

Na samym początku dziękuję autorce bloga Kulinarne Przeboje za słodką inspirację :)
Od momentu gdy zobaczyłam przepis na to ciasto już wiedziałam, że w najbliższym czasie go zrobię.
Nie zawiodłam się :) Po pierwsze cudownie wygląda i pysznie smakuje.
Polecam wszystkim. Jest bardzo łatwe do zrobienia i najważniejsze, że bez pieczenia.
Rewelacyjne i pyszne wyzwanie dla mnie - to coś co uwielbiam.


SKŁADNIKI:250 g herbatników 800 g masy krówkowej kakaowej (2 małe puszki) 1 opakowanie budyniu śmietankowego (z cukrem), jeżeli jest bez cukru to + 3 łyżki cukru 400 ml mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego 60 g masła 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania - śmietan-fix pół szklanki słonecznika
WYKONANIE:
Ja zrobiłam ciasto w formie o bokach 25 cm.Wyłożyć formę folią spożywczą i dno formy wyłożyć herbatnikami.Do rondelka przełożyć masę krówkową i delikatnie podgrzać. Połowę masy krówkowej przełożyć na herbatniki. Na masę krówkową ułożyć warstwę herbatników. W 100 ml mleka rozp…

Ptasie mleczko na biszkopcie

To ciasto robię bardzo często. Należy ono do ciast bardzo delikatnych.
Pierwszy raz miałam okazje spróbować to ciasto, jeszcze jak byłam mała :)
Ciasto zostało wtedy zrobione przez moją Ciocie i dlatego pierwotna nazwa tego ciasta nosi nazwę "Ciasto Cioci Beaty".
Polecam wszystkim, bo jest na prawdę bardzo proste do zrobienia, a przy tym cudowne w smaku.

SKŁADNIKI:BISZKOPT: 3 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
PTASIE MLECZKO: 2 galaretki truskawkowe 0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 paczka rodzynek 1 tabliczka czekolady mlecznej
WYKONANIE:Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Do naczynia wbić całe jajka i zmiksować na puszystą masę, dodając cukier. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do osobnej miseczki, dodać do niej proszek do pieczenia i wymieszać składniki. Połączoną mąkę (pszenną i ziemniaczana) i proszek do pieczenia, dodać do jajek i wszystko wymieszać mikserem. Przełożyć na formę 35x25 cm i wł…

Oponki z twarogiem

Jak dla mnie oponki mają wyjątkowy smak.
Mają niewiele składników, ale smak przypomina mi dzieciństwo :)
Nie robię ich często, ale za każdym razem gdy już się zdecyduję na ich zrobienie to znikają bardzo szybko :)
Bardzo polecam ten przepis!
SKŁADNIKI:0,5 kg mąki pszennej 0,5 kg twarogu (zmielić w maszynce) 1 łyżka sody 3 łyżki śmietany 3 jajka 1 łyżka octu cukier puder
WYKONANIE:Na początku należy zmielić biały ser w maszynce oraz przesiać mąkę. Następnie dodać resztę składników i wszystko razem połączyć. Nie mieszamy zbyt długo. Następnie ciasto podzielić na kilka części (ja podzieliłam na 4 części) i każdą rozwałkować na stolnicy - grubość około 3 mm. Oponki smażymy na głębokim tłuszczu (tak jak frytki). Oponki smażą się bardzo szybko, po usmażeniu przekładamy na ręczniki kuchenne (aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu) i przekładamy na talerz - posypujemy cukrem pudrem według uznania.



Życzę smacznego! :)