5 sierpnia 2014

Ciasto biszkoptowe z musem wiśniowym

Ciasto, które zrobiłam tym razem to ciasto bardzo uniwersalne, ale cudownie leciutkie :)
Uniwersalne dlatego, że mus owocowy, który odgrywa tutaj najważniejszą rolę, może być przygotowany z różnych owoców - np. z owoców, które mamy aktualnie dostępne lub te, które uwielbiamy. Połączenie takich smaków - biszkopt, mus owocowy i bita śmietana - uważam za cudowny :) 
Typowy smak ciepłego lata.
Wszystkim życzę smacznego! :)

SKŁADNIKI:

CIASTO:
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
3 jajka 
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
szczypta soli

MUS:
850 g wiśni
3 łyżki cukru pudru
2 galaretki wiśniowe
1/4 szklanki wody

PONCZ:
1/4 szklanki gorącej wody
łyżeczka cukru
łyżka soku z cytryny

BITA ŚMIETANA:
650 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
3 łyżki gorącej wody

+ kilka borówek amerykańskich do dekoracji.

WYKONANIE:

Na samym początku najlepiej przygotować mus wiśniowy. Wiśnie należy wypestkować i zmiksować bardzo drobno. Następnie dodać cukier puder i cały czas miksować. Rozpuścić galaretki w gorącej wodzie i dokładnie wymieszać. Następnie mus wiśniowy połączyć z galaretką i wstawić do lodówki na około 3-4 godziny.
Piekarnik należy nastawić na 170 stopni. Formę można wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać mąką. Przesiać obie mąki. Oddzielić białka od żółtek, następnie białka ubić dodając sól, cukier (nie naraz). Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet - szybko wymieszać i połączyć z ubitymi białkami. Połączone składniki można przełożyć na formę i włożyć do piekarnika na 20 minut.
Po upieczeniu wyciągnąć biszkopt i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotowanie ponczu - do gorącej wody dodać cukier i sok z cytryny, wszystko razem wymieszać. Kiedy biszkopt będzie zimny to rozprowadzamy poncz na cieście. 
Gdy mus wiśniowy zaczyna się ścinać możemy go przełożyć na biszkopt - następnie wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Gdy mus będzie ścięty ubijamy bitą śmietanę, dodajemy cukier. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy. Żelatynę (nie może być zimna, najlepiej żeby była letnia) dodajemy do bitej śmietany i wykładamy na mus wiśniowy. Wkładamy ciasto do lodówki aż do ścięcia się bitej śmietany.
Każdy kawałeczek ciasta dekorujemy borówkami :)






Dziękuję za inspirację :margarytka









5 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie! Bita śmietana w połączeniu z biszkoptem i musem wiśniowym musi smakować fantastycznie :D

    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Delikatne, lekkie ciasto :) Na lato idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Milena - ciasto jest pyszne, więc polecam jak najbardziej :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. gin - jak dla mnie latem sprawdza się idealnie :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszność prezentuje się fantastycznie:-) Od razu zwróciłem uwagę na wzorek na bitej śmietanie oraz królowe owoców - boróweczki. Takie szczegóły sprawiają że ma się uczucie iż Pani przygotowująca ciasto wkłąda nie tylko talent ale i serduszko:-)Połączenie bita śmietana - mus wiśniowy - trafione w dziesiątkę. Bardzo cieszy mnie większa ilość zdjęć ciacha, tak trzymać :-):-)

    OdpowiedzUsuń

© Serce zamknięte w formie pyszności !, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena