Przejdź do głównej zawartości

Naleśniki z twarogiem

Nie miałam w planach, że dzisiaj zrobię naleśniki. W pewnym momencie "przyszła" nie wiadomo skąd ochota na naleśniczka :) Z naleśnikami nie ma dużo pracy, dlatego nawet się nie zastanawiałam. 
Naleśniki wyszły takie jak najbardziej lubię...pyyyyycha :)
Polecam przepis, sprawdzony nie jeden raz.

Przepis na 6 porcji.



SKŁADNIKI:

FARSZ:
250 g twarogu
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczka aromatu waniliowego lub 1/2 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki śmietany (18%)

CIASTO:
1,5 szklanki mleka
2 jajka
3 łyżki cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
szczypta soli

+ cukier puder

WYKONANIE:

Najlepiej na samym początku zrobić farsz. Wyciągamy twaróg na talerz i rozdrabniamy go widelcem. Następnie dodajemy do niego cukier, aromat, bądź cukier waniliowy oraz śmietanę i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Następnie przygotowujemy ciasto. Do miseczki wlewamy mleko, dodajemy jajka, cukier mąkę oraz szczyptę soli i wszystko mieszamy mikserem. Nagrzewamy patelnie i smażymy naleśniki. Po usmażeniu każdego naleśnika, smarujemy go twarogiem i zawijamy. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego :)





Komentarze

  1. Kocham naleśniki! :-) Te z serem, to jeden z tych smaków, które pamięta się z dzieciństwa! Dziękuję za kulinarną podróż do przeszłości! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. swiatzpiernika - dziękuję :)
    Cudownie wracać do takich smaków.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. O, jak cię doskonale rozumiem, jak przyjdzie ochota na naleśniczka
    trzeba czym prędzej robić, bo nie ma to jak pyszny naleśniczek z serem, mniam:).
    Dla mnie wzorem były zawsze te z barów mlecznych, nie wiem dlaczego ale smakują najlepiej.
    Ma sprawdzony przepis na ciasto gdzie daję mleko pół na pół z wodą ale coś czuję, że skusze się wypróbować Twój
    przepis bo naleśniczki wyglądają pięknie i aż bym je zjadła z monitora:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi miło, dziękuję :)
    Przepis jest bardzo fajny, więc gorąco polecam.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, faktycznie czasem ma się ochotę na naleśniczka, u mnie dziś placuszki z jabłkami, zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ciasto bez pieczenia z masą krówkową o smaku kakaowym

Na samym początku dziękuję autorce bloga Kulinarne Przeboje za słodką inspirację :)
Od momentu gdy zobaczyłam przepis na to ciasto już wiedziałam, że w najbliższym czasie go zrobię.
Nie zawiodłam się :) Po pierwsze cudownie wygląda i pysznie smakuje.
Polecam wszystkim. Jest bardzo łatwe do zrobienia i najważniejsze, że bez pieczenia.
Rewelacyjne i pyszne wyzwanie dla mnie - to coś co uwielbiam.


SKŁADNIKI:250 g herbatników 800 g masy krówkowej kakaowej (2 małe puszki) 1 opakowanie budyniu śmietankowego (z cukrem), jeżeli jest bez cukru to + 3 łyżki cukru 400 ml mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego 60 g masła 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania - śmietan-fix pół szklanki słonecznika
WYKONANIE:
Ja zrobiłam ciasto w formie o bokach 25 cm.Wyłożyć formę folią spożywczą i dno formy wyłożyć herbatnikami.Do rondelka przełożyć masę krówkową i delikatnie podgrzać. Połowę masy krówkowej przełożyć na herbatniki. Na masę krówkową ułożyć warstwę herbatników. W 100 ml mleka rozp…

Ptasie mleczko na biszkopcie

To ciasto robię bardzo często. Należy ono do ciast bardzo delikatnych.
Pierwszy raz miałam okazje spróbować to ciasto, jeszcze jak byłam mała :)
Ciasto zostało wtedy zrobione przez moją Ciocie i dlatego pierwotna nazwa tego ciasta nosi nazwę "Ciasto Cioci Beaty".
Polecam wszystkim, bo jest na prawdę bardzo proste do zrobienia, a przy tym cudowne w smaku.

SKŁADNIKI:BISZKOPT: 3 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
PTASIE MLECZKO: 2 galaretki truskawkowe 0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 paczka rodzynek 1 tabliczka czekolady mlecznej
WYKONANIE:Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Do naczynia wbić całe jajka i zmiksować na puszystą masę, dodając cukier. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do osobnej miseczki, dodać do niej proszek do pieczenia i wymieszać składniki. Połączoną mąkę (pszenną i ziemniaczana) i proszek do pieczenia, dodać do jajek i wszystko wymieszać mikserem. Przełożyć na formę 35x25 cm i wł…

Oponki z twarogiem

Jak dla mnie oponki mają wyjątkowy smak.
Mają niewiele składników, ale smak przypomina mi dzieciństwo :)
Nie robię ich często, ale za każdym razem gdy już się zdecyduję na ich zrobienie to znikają bardzo szybko :)
Bardzo polecam ten przepis!
SKŁADNIKI:0,5 kg mąki pszennej 0,5 kg twarogu (zmielić w maszynce) 1 łyżka sody 3 łyżki śmietany 3 jajka 1 łyżka octu cukier puder
WYKONANIE:Na początku należy zmielić biały ser w maszynce oraz przesiać mąkę. Następnie dodać resztę składników i wszystko razem połączyć. Nie mieszamy zbyt długo. Następnie ciasto podzielić na kilka części (ja podzieliłam na 4 części) i każdą rozwałkować na stolnicy - grubość około 3 mm. Oponki smażymy na głębokim tłuszczu (tak jak frytki). Oponki smażą się bardzo szybko, po usmażeniu przekładamy na ręczniki kuchenne (aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu) i przekładamy na talerz - posypujemy cukrem pudrem według uznania.



Życzę smacznego! :)