Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z jabłkami i orzechową kruszonką

To ciasto zrobiłam pierwszy raz :) Bardzo dziękuję za kulinarną inspirację kuchenne fascynacje :)
Gdy zobaczyłam przepis na to ciasto to już wiedziałam, ze będzie pyszne, więc musiałam go zrobić jak najszybciej :) Jak dla mnie prezentowało się świetnie i co później się okazało dla mojej rodzinki również :) Uwielbiam takie chwile gdy mogę kogoś kulinarnie zaskoczyć. 
A na podsumowanie, napisze tylko tyle, że orzechowa kruszonka jest dla mnie tak cudownie pysznym zaskoczeniem, że już rozmyślam do jakiego ciasta ją przemycić :)

SKŁADNIKI:

CIASTO:
2 łyżki soku z cytryny
150 g masła
200 g cukru
3 jajka
skórka z połowy cytryny
400 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
180 ml mleka

+ 700 g jabłek

KRUSZONKA:
200 g orzechów włoskich
70 g mąki
pół szklanki cukru
25 g zimnego masła


WYKONANIE:

Ja wybrałam do tego ciasta formę kwadratową o boku 25 cm.
Na samym początku należy obraz jabłka i pokroić w kostkę, następnie dodać sok z cytryny i wymieszać, aby jabłka nie ściemniały. 
Przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia.
Robimy ciasto: masło ucieramy na gładką masę, dodajemy do niego cukier, jajka, skórkę z cytryny. następnie przemiennie dodajemy mąkę i mleko. Kiedy wszystko będzie dokładnie wymieszane (ja używałam miksera) możemy dodać do ciasta pokrojone wcześniej jabłka. Szpatułką łączymy jabłka z ciastem. 
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy mąką. Ja wybrałam papier do pieczenia i uważam, że jeżeli chodzi o to ciasto, to wybór był idealny :)
Przekładamy ciasto do formy.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
Obieramy orzechy, następnie wkładamy je do torebki lub woreczka i rozdrabniamy. Ja użyłam do tego tłuczka :) Orzechy przesypujemy do miseczki, dodajemy do nich mąkę, cukier i zimne masło - wszystko razem łączymy, mieszamy około 4 minut, aż składniki się połączą. Posypkę przekładamy na ciasto. Całość wkładamy do piekarnika na 50 minut.
Po tym czasie musimy troszkę odczekać do przestygnięcia ciasta i można próbować. 
SMACZNEGO :)


















Jabłka wolności

Komentarze

  1. Bardzo spodobał sie mi dzisiejszy wpis Pani Alicji:-) Od razu rzuciła mi się w oczy kwadratowa foremka której jestem od dzisiaj fanem:-) A przechodząc do ciasta muszą powiedzieć że kruszonka orzechowa wygląda bardzo zachęcająco:-) Świetnie że ciasto zostało sfotografowane pieczołowicie z różnych perspektyw dzięki czemu można delektować oko tym jak "na bogato" zostało przyrządzone:-). Warstwa kruszonki jest idealna a smak zapewne równie niesamowity:-) Cieszę się że "Pani od pyszności" zdecydowała się przemycić jabłuszka do ciasta wykorzystując tym samymm dobrodziejstwo sezonu:-) Całość ciasta znajdzie zapewne niejednego naśladowcę:-):-)

    OdpowiedzUsuń
  2. czy orzechy z masłem łączymy na zimno?

    OdpowiedzUsuń
  3. Masło należy rozpuścić i odczekać do ostygnięcia. Następnie orzechy, mąkę i masło łączymy do całkowitego scalenia składników :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ciasto bez pieczenia z masą krówkową o smaku kakaowym

Na samym początku dziękuję autorce bloga Kulinarne Przeboje za słodką inspirację :)
Od momentu gdy zobaczyłam przepis na to ciasto już wiedziałam, że w najbliższym czasie go zrobię.
Nie zawiodłam się :) Po pierwsze cudownie wygląda i pysznie smakuje.
Polecam wszystkim. Jest bardzo łatwe do zrobienia i najważniejsze, że bez pieczenia.
Rewelacyjne i pyszne wyzwanie dla mnie - to coś co uwielbiam.


SKŁADNIKI:250 g herbatników 800 g masy krówkowej kakaowej (2 małe puszki) 1 opakowanie budyniu śmietankowego (z cukrem), jeżeli jest bez cukru to + 3 łyżki cukru 400 ml mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego 60 g masła 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania - śmietan-fix pół szklanki słonecznika
WYKONANIE:
Ja zrobiłam ciasto w formie o bokach 25 cm.Wyłożyć formę folią spożywczą i dno formy wyłożyć herbatnikami.Do rondelka przełożyć masę krówkową i delikatnie podgrzać. Połowę masy krówkowej przełożyć na herbatniki. Na masę krówkową ułożyć warstwę herbatników. W 100 ml mleka rozp…

Ptasie mleczko na biszkopcie

To ciasto robię bardzo często. Należy ono do ciast bardzo delikatnych.
Pierwszy raz miałam okazje spróbować to ciasto, jeszcze jak byłam mała :)
Ciasto zostało wtedy zrobione przez moją Ciocie i dlatego pierwotna nazwa tego ciasta nosi nazwę "Ciasto Cioci Beaty".
Polecam wszystkim, bo jest na prawdę bardzo proste do zrobienia, a przy tym cudowne w smaku.

SKŁADNIKI:BISZKOPT: 3 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
PTASIE MLECZKO: 2 galaretki truskawkowe 0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 paczka rodzynek 1 tabliczka czekolady mlecznej
WYKONANIE:Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Do naczynia wbić całe jajka i zmiksować na puszystą masę, dodając cukier. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do osobnej miseczki, dodać do niej proszek do pieczenia i wymieszać składniki. Połączoną mąkę (pszenną i ziemniaczana) i proszek do pieczenia, dodać do jajek i wszystko wymieszać mikserem. Przełożyć na formę 35x25 cm i wł…

Oponki z twarogiem

Jak dla mnie oponki mają wyjątkowy smak.
Mają niewiele składników, ale smak przypomina mi dzieciństwo :)
Nie robię ich często, ale za każdym razem gdy już się zdecyduję na ich zrobienie to znikają bardzo szybko :)
Bardzo polecam ten przepis!
SKŁADNIKI:0,5 kg mąki pszennej 0,5 kg twarogu (zmielić w maszynce) 1 łyżka sody 3 łyżki śmietany 3 jajka 1 łyżka octu cukier puder
WYKONANIE:Na początku należy zmielić biały ser w maszynce oraz przesiać mąkę. Następnie dodać resztę składników i wszystko razem połączyć. Nie mieszamy zbyt długo. Następnie ciasto podzielić na kilka części (ja podzieliłam na 4 części) i każdą rozwałkować na stolnicy - grubość około 3 mm. Oponki smażymy na głębokim tłuszczu (tak jak frytki). Oponki smażą się bardzo szybko, po usmażeniu przekładamy na ręczniki kuchenne (aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu) i przekładamy na talerz - posypujemy cukrem pudrem według uznania.



Życzę smacznego! :)