25 września 2014

Szarlotka na kruchym cieście.

Szarlotkę robię dość często, ale uwielbiam to ciasto i chyba nigdy mi się nie znudzi :)
Dodatkowo w połączeniu z czekoladą jest bardzo wyjątkowe. 
Obecnie mamy sezon na ciasta z jabłkami więc polecam sprawdzony przepis.
Jeżeli chodzi o przygotowanie to jest bardzo proste, nie potrzeba wiele pracy, aby zrobić pyszne ciasto np. dla całej rodzinki i znajomych :)


SKŁADNIKI:

2 kg jabłek
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
3 żółtka
1 szklanka cukru
3 łyżki kwaśnej śmietany 
1 tabliczkę czekolady deserowej
4 łyżki śmietany 18 %


+ 2 łyżki cukru i 1 łyżka cynamonu

WYKONANIE:

Na samym początku można przygotować formę. najlepiej wysmarować ją masłem i posypać bułką tartą.
Obieramy jabłka ze skórki i wydrążamy środek. Możemy jabłka pokroić w kostkę - ja posiekałam jabłka na średnich oczkach w robocie kuchennym :) odkładamy jabłka na bok przykrywając ściereczką.
Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy dokładnie.
Kroimy margarynę w większą kostkę i dodajemy do mąki z proszkiem do pieczenia - wszystko razem dokładnie łączymy.
W osobnej miseczce łączymy ze sobą żółtka, cukier i śmietanę, a następnie przekładamy do mąki i wszystko razem ugniatamy, aż ciasto będzie jednolicie wyrobione.
Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części. Należy rozwałkować jedną część stosownie do wymiarów formy (ja miałam formę o wymiarach 36cmx25cm ). Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy. Następnie wyciskamy z jabłek nadmiar soku i przekładamy na ciasto. Jabłuszka posypujemy cukrem i cynamonem :) Teraz należy rozwałkować drugą część ciasta i przełożyć na jabłka. Wbijamy widelec w ciasto robiąc ładny wzorem :)
Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy szarlotkę przez 25 minut.
Po upieczeniu szarlotka musi troszkę ostygnąć i wtedy przygotowujemy czekoladę w kąpieli wodnej --> mój sposób wygląda tak :) gotuje w czajniku litr wody, następnie przelewam wodę do garnka. Na nim kładę metalową miseczkę do której daje czekoladę i śmietanę. Powoli czekolada się rozpuszcza i wykładam ją na ciasto :)
Pycha :) 
Życzę smacznego wszystkim, którzy będą mieli ochotę wypróbować taki sposób na szarlotkę :)







Jabłka wolności

2 komentarze:

  1. Dużo, dużo, dużo jabłuszek w cieście to jest to co mi w duszy gra, smakuje i smakować będzie:-):-) Podpinam się pod słowa autorki o "nieznudzeniu":-) mnie pałaszowanie szarlotki nie znudzi się nigdy. Cudownie że "Pani od pyszności" dodałą zdrową ilość jabłuszek jak piec to piec:-) do tego czekoladka wspaniale podkreśla smak kontrastując ze smakiem jabłek:-) Świetny pomysł, świetne wykonanie, rewelacyjny smak:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

© Serce zamknięte w formie pyszności !, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena