10 października 2014

Kurczak z ryżem curry

Muszę na wstępie zaznaczyć, że do zrobienia tego dania potrzebowałam pomocy. Jak wiemy gotowanie nawet najprostszych potraw z bliską osobą jest cudowne :) Dlatego dziękuję D :*Pomysł na takie zestawienie był bardzo prosty, "zrobić do jedzenia coś szybkiego, pysznego i na ograniczoną liczbę palników (2)". My zrobiliśmy wersję dla osób, które lubią ostre smaki, jednak polecam wersję troszkę bardziej łagodną i taką Wam zaproponuje :) 


SKŁADNIKI:

podwójna pierś z kurczaka
300 g ryżu 
1 opakowanie przyprawy gyros
2,5 łyżki przyprawy curry
1 łyżka soli + szczypta soli
pieprz do smaku według uznania
2 łyżki oleju

WYKONANIE:

Na samym początku najlepiej przygotować mięso. Umyć i oczyścić, a następnie pokroić na większą kostkę. Na patelnie dać łyżkę oleju i przełożyć mięso na patelnie. Od razu możemy przyprawić mięso przyprawą gyros.
Do osobnego garnka nalewamy wodę około 3/4 garnka, dodajemy łyżkę oleju i łyżkę soli, czekamy do zagotowania się wody.
Gdy woda się zagotuje, dodajemy ryż, cały czas mieszamy i gotujemy około 15 minut.
Po 15 minut w garnku już nie ma wody, więc dodajemy przyprawę curry, sól i pieprz - wszystko dokładnie mieszamy kilka minut.
I danie gotowe :) Jeżeli wolicie ostre dania to Dodajecie 3,5 łyżki curry.
Mam nadzieje, że taka wersja przypadnie Wam do gustu.
Smacznego! :)


1 komentarze:

  1. Uwielbiam takie dania, proste, szybkie i pyszne, mniam:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

© Serce zamknięte w formie pyszności !, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena