8 listopada 2014

Biszkopt z ptasim mleczkiem i jagodową galaretką

To ciasto powstało z modyfikacji kilku ciast, które robię od lat :)
Muszę powiedzieć, że połączenie jest fenomenalne.
Smak tak delikatny, że chyba nie dam rady go opisać słowami.
Polecam zrobienie tego ciasta.
Forma: 25 cm.

SKŁADNIKI:

BISZKOPT:
2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/4 szklanka maki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
szczypta soli

PTASIE MLECZKO:
1 galaretka cytrynowa
0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36%
+ borówki

GALARETKA:
2 galaretki jagodowe
100 g borówek (u mnie były mrożone)

WYKONANIE:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni.
Najpierw należy wykonać biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i przekładamy do oddzielnych miseczek. Białka ubijamy, następnie dodajemy cukier i szczyptę soli. Do żółtek dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia i łączymy ze sobą. Następnie przekładamy do ubitych białek i łączymy. Przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną dodajemy do połączonego już ciasta i mieszamy delikatnie łopatką.
Przelewamy ciasto do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.

Następnie przygotowujemy galaretki: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody, natomiast galaretki jagodowe rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody.
Pozostawiamy do ostudzenia i częściowego stężenia.

Ciasto po upieczeniu odkładamy do ostygnięcia. Później ubijamy śmietankę kremówkę i dodajemy do niej prawie ściętą galaretkę cytrynową, wkładamy do lodówki.
Gdy ptasie mleczko będzie ścięte, na ciasto przekładamy prawie ściętą galaretkę jagodową. Do galaretki dajemy borówki, ja dałam mrożone (bardzo fajny sposób, szybko ścinają galaretkę i nie czuć smaku mrożonych owoców).
Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej do następnego dnia :)













4 komentarze:

  1. Mniam, ciasta z galaretka są przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też uwielbiam takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam zrobioną kawę ale z żalem patrzę na to ciacho. Przydałoby się do tej kawusi

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak, do kawy pasuje idealnie :)

    OdpowiedzUsuń

© Serce zamknięte w formie pyszności !, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena