Przejdź do głównej zawartości

Domowa pizza

Pomysł na smaczną, szybką kolacje? My wpadliśmy na pomysł zrobienia pizzy :)
To był bardzo udany pomysł, ciasto, najprostsze ze wszystkich. Podstawowe składniki, więc nic trudnego :)
Ale nie ukrywam, że następnym razem chciałabym wypróbować inny przepis na ciasto, może jakiś propozycje od Was na sprawdzone ciasto? :)
Nasze ciasto wyszło cieniutkie i bardzo chrupiące :)
Forma: 40x30 cm.
(D:**) Dziękuje!

ZAPRASZAM NA PROFIL NA FACEBOOK'U : Serce zamknięte w formie pyszności :)                                                                  Dopiero zaczynam, więc liczę na Wasze wsparcie i od razu dziękuję :)

SKŁADNIKI:

CIASTO:
300 g mąki pszennej
20 g drożdży
1/8 l letniej wody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek

DODATKI DO PIZZY:
Do pizzy można dodać różne składniki w zależności od smaku :)
Nasza propozycja:
10 plasterków szynki
10 plasterków sera żółtego
1 puszka kukurydzy
kilka pieczarek
pomidor
pieprz i sól

WYKONANIE:

Przygotowanie ciasta: Najpierw należy przesiać mąkę. W środku mąki zrobić wgłębienie i pokruszyć drożdże. Następnie wlać do wgłębienia letnią wodę i wymieszać. Pozostawić pod przykryciem około 15 minut. 
Po tym czasie dodać oliwę, sól i wszystko razem dokładnie wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. 
Po 10 minutach ciasto należy rozwałkować i przełożyć na formę.
Na cieście umieszczamy składniki, które najbardziej lubimy na pizzy.
Pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Smacznego :)






Komentarze

  1. Uwielbiam domową pizzę, najlepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzielę się swoim przepisem na ciasto - najlepszym, wybranym spośród kilku przetestowanych. :) U mnie pizza będzie w niedzielę i wtedy też przepis zagości na moim blogu. :)

    40 dag mąki
    25 gram drożdży
    3 łyżki oleju
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    ulubione składniki

    Do mąki dodać cukier, szczyptę soli, olej. Do ciepłego mleka rozkruszyć drożdże i wymieszać – przygotowany roztwór wlać do mąki i wyrobić ciasto. Możliwe, że mąki trzeba będzie dosypać. Ciasto powinno być plastyczne, ale nie twarde (powinno lekko kleić się do rąk).
    Pozostawić do wyrośnięcia.
    Na wysmarowanej olejem blaszce wyłożyć ciasto, posmarować całość przygotowanym sosem. Na sos wyłożyć ulubione składniki (warstwa może być naprawdę gruba).
    Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

    OdpowiedzUsuń
  3. szefowa-kuchni: dziękuję bardzo za przepis. Na pewno wypróbuję go w najbliższym czasie.
    Pozdrawiam gorąco : ) : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekam na relację jeśli zdecydujesz się wypróbować. :))
    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ciasto bez pieczenia z masą krówkową o smaku kakaowym

Na samym początku dziękuję autorce bloga Kulinarne Przeboje za słodką inspirację :)
Od momentu gdy zobaczyłam przepis na to ciasto już wiedziałam, że w najbliższym czasie go zrobię.
Nie zawiodłam się :) Po pierwsze cudownie wygląda i pysznie smakuje.
Polecam wszystkim. Jest bardzo łatwe do zrobienia i najważniejsze, że bez pieczenia.
Rewelacyjne i pyszne wyzwanie dla mnie - to coś co uwielbiam.


SKŁADNIKI:250 g herbatników 800 g masy krówkowej kakaowej (2 małe puszki) 1 opakowanie budyniu śmietankowego (z cukrem), jeżeli jest bez cukru to + 3 łyżki cukru 400 ml mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego 60 g masła 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania - śmietan-fix pół szklanki słonecznika
WYKONANIE:
Ja zrobiłam ciasto w formie o bokach 25 cm.Wyłożyć formę folią spożywczą i dno formy wyłożyć herbatnikami.Do rondelka przełożyć masę krówkową i delikatnie podgrzać. Połowę masy krówkowej przełożyć na herbatniki. Na masę krówkową ułożyć warstwę herbatników. W 100 ml mleka rozp…

Ptasie mleczko na biszkopcie

To ciasto robię bardzo często. Należy ono do ciast bardzo delikatnych.
Pierwszy raz miałam okazje spróbować to ciasto, jeszcze jak byłam mała :)
Ciasto zostało wtedy zrobione przez moją Ciocie i dlatego pierwotna nazwa tego ciasta nosi nazwę "Ciasto Cioci Beaty".
Polecam wszystkim, bo jest na prawdę bardzo proste do zrobienia, a przy tym cudowne w smaku.

SKŁADNIKI:BISZKOPT: 3 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
PTASIE MLECZKO: 2 galaretki truskawkowe 0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 paczka rodzynek 1 tabliczka czekolady mlecznej
WYKONANIE:Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Do naczynia wbić całe jajka i zmiksować na puszystą masę, dodając cukier. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do osobnej miseczki, dodać do niej proszek do pieczenia i wymieszać składniki. Połączoną mąkę (pszenną i ziemniaczana) i proszek do pieczenia, dodać do jajek i wszystko wymieszać mikserem. Przełożyć na formę 35x25 cm i wł…

Oponki z twarogiem

Jak dla mnie oponki mają wyjątkowy smak.
Mają niewiele składników, ale smak przypomina mi dzieciństwo :)
Nie robię ich często, ale za każdym razem gdy już się zdecyduję na ich zrobienie to znikają bardzo szybko :)
Bardzo polecam ten przepis!
SKŁADNIKI:0,5 kg mąki pszennej 0,5 kg twarogu (zmielić w maszynce) 1 łyżka sody 3 łyżki śmietany 3 jajka 1 łyżka octu cukier puder
WYKONANIE:Na początku należy zmielić biały ser w maszynce oraz przesiać mąkę. Następnie dodać resztę składników i wszystko razem połączyć. Nie mieszamy zbyt długo. Następnie ciasto podzielić na kilka części (ja podzieliłam na 4 części) i każdą rozwałkować na stolnicy - grubość około 3 mm. Oponki smażymy na głębokim tłuszczu (tak jak frytki). Oponki smażą się bardzo szybko, po usmażeniu przekładamy na ręczniki kuchenne (aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu) i przekładamy na talerz - posypujemy cukrem pudrem według uznania.



Życzę smacznego! :)