13 listopada 2014

Domowa pizza

Pomysł na smaczną, szybką kolacje? My wpadliśmy na pomysł zrobienia pizzy :)
To był bardzo udany pomysł, ciasto, najprostsze ze wszystkich. Podstawowe składniki, więc nic trudnego :)
Ale nie ukrywam, że następnym razem chciałabym wypróbować inny przepis na ciasto, może jakiś propozycje od Was na sprawdzone ciasto? :)
Nasze ciasto wyszło cieniutkie i bardzo chrupiące :)
Forma: 40x30 cm.
(D:**) Dziękuje!

ZAPRASZAM NA PROFIL NA FACEBOOK'U : Serce zamknięte w formie pyszności :)                                                                  Dopiero zaczynam, więc liczę na Wasze wsparcie i od razu dziękuję :)

SKŁADNIKI:

CIASTO:
300 g mąki pszennej
20 g drożdży
1/8 l letniej wody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek

DODATKI DO PIZZY:
Do pizzy można dodać różne składniki w zależności od smaku :)
Nasza propozycja:
10 plasterków szynki
10 plasterków sera żółtego
1 puszka kukurydzy
kilka pieczarek
pomidor
pieprz i sól

WYKONANIE:

Przygotowanie ciasta: Najpierw należy przesiać mąkę. W środku mąki zrobić wgłębienie i pokruszyć drożdże. Następnie wlać do wgłębienia letnią wodę i wymieszać. Pozostawić pod przykryciem około 15 minut. 
Po tym czasie dodać oliwę, sól i wszystko razem dokładnie wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia na 10 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. 
Po 10 minutach ciasto należy rozwałkować i przełożyć na formę.
Na cieście umieszczamy składniki, które najbardziej lubimy na pizzy.
Pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
Smacznego :)






5 komentarze:

  1. Uwielbiam domową pizzę, najlepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzielę się swoim przepisem na ciasto - najlepszym, wybranym spośród kilku przetestowanych. :) U mnie pizza będzie w niedzielę i wtedy też przepis zagości na moim blogu. :)

    40 dag mąki
    25 gram drożdży
    3 łyżki oleju
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    ulubione składniki

    Do mąki dodać cukier, szczyptę soli, olej. Do ciepłego mleka rozkruszyć drożdże i wymieszać – przygotowany roztwór wlać do mąki i wyrobić ciasto. Możliwe, że mąki trzeba będzie dosypać. Ciasto powinno być plastyczne, ale nie twarde (powinno lekko kleić się do rąk).
    Pozostawić do wyrośnięcia.
    Na wysmarowanej olejem blaszce wyłożyć ciasto, posmarować całość przygotowanym sosem. Na sos wyłożyć ulubione składniki (warstwa może być naprawdę gruba).
    Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

    OdpowiedzUsuń
  3. szefowa-kuchni: dziękuję bardzo za przepis. Na pewno wypróbuję go w najbliższym czasie.
    Pozdrawiam gorąco : ) : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekam na relację jeśli zdecydujesz się wypróbować. :))
    Pozdrawiam. :)

    OdpowiedzUsuń

© Serce zamknięte w formie pyszności !, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena