22 listopada 2014

Kołacz ziołowy z boczkiem

Dzisiaj postanowiłam zrobić na kolację kołacz ziołowy z boczkiem. Potrzebowałam jednak malutkiej pomocy :* D:* - dziękuję. A poza tym we dwoje gotuje się dużo lepiej :)
Przepis zaczerpnęłam z książki "Mała szkoła pieczenia" - uwielbiam tą książkę, ponieważ za każdym razem mnie inspiruje :)
Kołacz wyszedł wyśmienity i wszystkim gorąco polecamy.

SKŁADNIKI:

CIASTO:
200 g maki pszennej
100 g masła
1/4 łyżeczki soli
4 łyżki wody

WYPEŁNIENIE CIASTA:
200 g boczku
150 g sera żółtego
4 jajka
1/2 pęczka pietruszki
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczka pieprzu
250 ml śmietany 18%

WYKONANIE:

Ciasto: najpierw mąkę należy przesiać na stolnicę, dodać posiekane w kostkę masło i połączyć ze sobą. Następnie dodać wodę i ugnieść ciasto na gładką masę.
Następnie ciasto uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą - włożyć do lodówki na 30 minut.
W tym, czasie pokroić boczek w drobną kostkę, zetrzeć ser na małych oczkach - boczek i ser przełożyć do plastikowej miseczki. Następnie dodać jajka, posiekana pietruszkę, przyprawy oraz śmietanę. Delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Nastawić piekarnika na 200 stopni.
Wyciągnąć ciasto z lodówki i rozwałkować, następnie przełożyć na formę (średnica 24 cm) wyciągając boki ciasta do równa brzegów. Przełożyć farsz na ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika na 35 minut.
Smacznego: )







4 komentarze:

© Serce zamknięte w formie pyszności !, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena