Przejdź do głównej zawartości

Ptasie mleczko na biszkopcie

To ciasto robię bardzo często. Należy ono do ciast bardzo delikatnych.
Pierwszy raz miałam okazje spróbować to ciasto, jeszcze jak byłam mała :)
Ciasto zostało wtedy zrobione przez moją Ciocie i dlatego pierwotna nazwa tego ciasta nosi nazwę "Ciasto Cioci Beaty".
Polecam wszystkim, bo jest na prawdę bardzo proste do zrobienia, a przy tym cudowne w smaku.

SKŁADNIKI:

BISZKOPT:
3 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

PTASIE MLECZKO:
2 galaretki truskawkowe
0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 paczka rodzynek
1 tabliczka czekolady mlecznej

WYKONANIE:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Do naczynia wbić całe jajka i zmiksować na puszystą masę, dodając cukier.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do osobnej miseczki, dodać do niej proszek do pieczenia i wymieszać składniki.
Połączoną mąkę (pszenną i ziemniaczana) i proszek do pieczenia, dodać do jajek i wszystko wymieszać mikserem.
Przełożyć na formę 35x25 cm i włożyć do piekarnika na 20 minut.
Rozpuścić dwie galaretki w 950 ml gorącej wody, następnie schłodzić.
Po upieczeniu ciasta, należy je schłodzić.
Kroimy tabliczkę czekolady w małe kosteczki. Zostawiamy 3 kostki czekolady i ścieramy ją na tarce.
Gdy galaretka będzie prawie ścięta, ubijamy śmietankę kremówkę, a następnie przelewamy do niej galaretkę truskawkową. Dodajemy rodzynki i czekoladę (kosteczki).
Przekładamy wszystko na biszkopt i wkładamy do lodówki. Po 15 minutach w lodówce posypujemy ciasto kawałkami startej czekolady i ponownie wkładamy do lodówki.
Po 2 godzinach można spróbować pierwszy kawałek ciasta :)
Wszystkim, którzy zdecydują się zrobić to ciasto życzę smacznego! :)











Komentarze

  1. Mniam jakie fajne ciasto, wygląda smakowicie :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, również pozdrawiam : )

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ciasto bez pieczenia z masą krówkową o smaku kakaowym

Na samym początku dziękuję autorce bloga Kulinarne Przeboje za słodką inspirację :)
Od momentu gdy zobaczyłam przepis na to ciasto już wiedziałam, że w najbliższym czasie go zrobię.
Nie zawiodłam się :) Po pierwsze cudownie wygląda i pysznie smakuje.
Polecam wszystkim. Jest bardzo łatwe do zrobienia i najważniejsze, że bez pieczenia.
Rewelacyjne i pyszne wyzwanie dla mnie - to coś co uwielbiam.


SKŁADNIKI:250 g herbatników 800 g masy krówkowej kakaowej (2 małe puszki) 1 opakowanie budyniu śmietankowego (z cukrem), jeżeli jest bez cukru to + 3 łyżki cukru 400 ml mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego 60 g masła 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania - śmietan-fix pół szklanki słonecznika
WYKONANIE:
Ja zrobiłam ciasto w formie o bokach 25 cm.Wyłożyć formę folią spożywczą i dno formy wyłożyć herbatnikami.Do rondelka przełożyć masę krówkową i delikatnie podgrzać. Połowę masy krówkowej przełożyć na herbatniki. Na masę krówkową ułożyć warstwę herbatników. W 100 ml mleka rozp…

Oponki z twarogiem

Jak dla mnie oponki mają wyjątkowy smak.
Mają niewiele składników, ale smak przypomina mi dzieciństwo :)
Nie robię ich często, ale za każdym razem gdy już się zdecyduję na ich zrobienie to znikają bardzo szybko :)
Bardzo polecam ten przepis!
SKŁADNIKI:0,5 kg mąki pszennej 0,5 kg twarogu (zmielić w maszynce) 1 łyżka sody 3 łyżki śmietany 3 jajka 1 łyżka octu cukier puder
WYKONANIE:Na początku należy zmielić biały ser w maszynce oraz przesiać mąkę. Następnie dodać resztę składników i wszystko razem połączyć. Nie mieszamy zbyt długo. Następnie ciasto podzielić na kilka części (ja podzieliłam na 4 części) i każdą rozwałkować na stolnicy - grubość około 3 mm. Oponki smażymy na głębokim tłuszczu (tak jak frytki). Oponki smażą się bardzo szybko, po usmażeniu przekładamy na ręczniki kuchenne (aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu) i przekładamy na talerz - posypujemy cukrem pudrem według uznania.



Życzę smacznego! :)