Przejdź do głównej zawartości

Tobołki z serem

Ostatnio robiła bardzo dużo ciast i postanowiłam, że zaskoczę wszystkich w domu i zrobię troszkę inną wersje czegoś słodkiego:)
I padło na tobołki z serem. Pierwszy raz robiłam taką wersję, ale wyszła znakomicie.
Polecam wszystkim : ) To doskonała alternatywa dla ciast i słodkich deserów.
Przepis zaczerpnęłam z książki, która u mnie w domu jest praktycznie "od zawsze" : ) "Mała szkoła pieczenia" - polecam.

SKŁADNIKI:

CIASTO:
300 mąki pszennej
1 opakowanie proszku do pieczenia
80 g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
150 g twarogu
4 łyżki mleka
6 łyżek oleju

NADZIENIE SEROWE:
250 g twarogu
1 jajko
50 g rodzynek
1 łyżeczka rumu (ja dałam herbatę góralską, ma w sobie troszkę rumu)
80 g cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej

+1 jajko, cukier puder


WYKONANIE:

Ciasto najlepiej przygotować na stolnicy. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. W osobnej miseczce przygotować twaróg, mleko i olej - wszystko razem połączyć do dodać do mąki. Ciasto wyrobić na gładką masę. Następnie ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie można przygotować rodzynki dodając do nich rum.
Przygotowanie nadzienia serowego: twaróg przetrzeć przez sito. Następnie należy dodać jajko, rodzynku, cukier i skrobie ziemniaczaną - wszystko razem dokładnie wymieszać.
Po upływie godziny ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować. Następnie wykroić z ciasta kilka kwadratów, mi wyszło 11 porcji.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni.
Na środku każdego kawałka nakładamy nadzienie serowe i składamy każdy z czterech boków. Jeżeli zostanie nam kawałek ciasta, możemy zrobić małe kółeczka i udekorować wierzch tobołka :) I tak robimy z każda porcją.
Następnie smarujemy każdy tobołek jajkiem i układamy na dużej formie.
Wkładamy do pieca na 15 minut.
Po upieczeniu należy troszkę odczekać i po kilku minutach można posypać tobołki serowe cukrem pudrem.
SMACZNEGO! : )











Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ciasto bez pieczenia z masą krówkową o smaku kakaowym

Na samym początku dziękuję autorce bloga Kulinarne Przeboje za słodką inspirację :)
Od momentu gdy zobaczyłam przepis na to ciasto już wiedziałam, że w najbliższym czasie go zrobię.
Nie zawiodłam się :) Po pierwsze cudownie wygląda i pysznie smakuje.
Polecam wszystkim. Jest bardzo łatwe do zrobienia i najważniejsze, że bez pieczenia.
Rewelacyjne i pyszne wyzwanie dla mnie - to coś co uwielbiam.


SKŁADNIKI:250 g herbatników 800 g masy krówkowej kakaowej (2 małe puszki) 1 opakowanie budyniu śmietankowego (z cukrem), jeżeli jest bez cukru to + 3 łyżki cukru 400 ml mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego 60 g masła 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania - śmietan-fix pół szklanki słonecznika
WYKONANIE:
Ja zrobiłam ciasto w formie o bokach 25 cm.Wyłożyć formę folią spożywczą i dno formy wyłożyć herbatnikami.Do rondelka przełożyć masę krówkową i delikatnie podgrzać. Połowę masy krówkowej przełożyć na herbatniki. Na masę krówkową ułożyć warstwę herbatników. W 100 ml mleka rozp…

Ptasie mleczko na biszkopcie

To ciasto robię bardzo często. Należy ono do ciast bardzo delikatnych.
Pierwszy raz miałam okazje spróbować to ciasto, jeszcze jak byłam mała :)
Ciasto zostało wtedy zrobione przez moją Ciocie i dlatego pierwotna nazwa tego ciasta nosi nazwę "Ciasto Cioci Beaty".
Polecam wszystkim, bo jest na prawdę bardzo proste do zrobienia, a przy tym cudowne w smaku.

SKŁADNIKI:BISZKOPT: 3 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
PTASIE MLECZKO: 2 galaretki truskawkowe 0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 paczka rodzynek 1 tabliczka czekolady mlecznej
WYKONANIE:Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Do naczynia wbić całe jajka i zmiksować na puszystą masę, dodając cukier. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do osobnej miseczki, dodać do niej proszek do pieczenia i wymieszać składniki. Połączoną mąkę (pszenną i ziemniaczana) i proszek do pieczenia, dodać do jajek i wszystko wymieszać mikserem. Przełożyć na formę 35x25 cm i wł…

Oponki z twarogiem

Jak dla mnie oponki mają wyjątkowy smak.
Mają niewiele składników, ale smak przypomina mi dzieciństwo :)
Nie robię ich często, ale za każdym razem gdy już się zdecyduję na ich zrobienie to znikają bardzo szybko :)
Bardzo polecam ten przepis!
SKŁADNIKI:0,5 kg mąki pszennej 0,5 kg twarogu (zmielić w maszynce) 1 łyżka sody 3 łyżki śmietany 3 jajka 1 łyżka octu cukier puder
WYKONANIE:Na początku należy zmielić biały ser w maszynce oraz przesiać mąkę. Następnie dodać resztę składników i wszystko razem połączyć. Nie mieszamy zbyt długo. Następnie ciasto podzielić na kilka części (ja podzieliłam na 4 części) i każdą rozwałkować na stolnicy - grubość około 3 mm. Oponki smażymy na głębokim tłuszczu (tak jak frytki). Oponki smażą się bardzo szybko, po usmażeniu przekładamy na ręczniki kuchenne (aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu) i przekładamy na talerz - posypujemy cukrem pudrem według uznania.



Życzę smacznego! :)