15 grudnia 2014

Kluski śląskie

Niedzielny obiad i kluski śląskie :) coś pysznego. 
Dzisiaj zaproponuje Wam sprawdzony przepis na kluski śląskie. Prosty, tradycyjny przepis, który zachwyci nie jedną osobę.
Polecam :)

SKŁADNIKI:

1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
1-2 jajka

WYKONANIE:


Najpierw należy ugotować ziemniaki w osolonej wodzie - zaczynając gotowanie od zimnej wody - około pół godziny. Następnie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Najlepiej ziemniaki ugotować dzień wcześniej.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, następnie ziemniaki ugniatamy w misce. Dzielimy je na cztery równe części i jedną z nich przekładamy na 3 pozostałe. Miejsce skąd zabraliśmy ziemniaki uzupełniamy do równa mąką ziemniaczaną.


Dokładnie wszystko łączymy do uzyskania jednolitej masy.


 Następnie formujemy małe kluseczki i układamy np na talerzu obsypanym mąką.



 Kluski gotujemy w osolonej wodzie. Wkładamy do gotującej się wody, gdy kluski wypłyną na powierzchnie gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Po ugotowaniu możemy przełożyć je do sosu.  je do sosu lub zaraz podać na talerz i polać sosem.



 Smacznego :)



1 komentarze:

  1. Kluseczki prezentują się idealnie:-):-) Nic tylko dodać troszeczkę sosiku i można smakować:-):-):-) Bardzo cieszy mnie fakt że Pani od przyrządzania pyszności dodała zdjęcia z prac nad daniem :-):-) W oczekiwaniu na więcej:-):-)

    OdpowiedzUsuń

© Serce zamknięte w formie pyszności !, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena