30 grudnia 2014

Sernik z nutą piernika

Do zrobienia tego sernika zainspirowała mnie autorka bloga Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Z jednej strony wygląda cudownie i z drugiej rewelacyjnie smakuje - wszystko przemawia za tym, aby go zrobić :)
Bardzo łatwy do zrobienia, ale efekt jest...przepyszny :)
Gorąco polecam.

SKŁADNIKI:

CIASTO:
250 g mąki pszennej
70 g cukru pudru
125 g masła
2 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 jajko

MASA SEROWA:
1 kg sera
5 jajek
210 g cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru wanilinowego
+ rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, żurawina (można dodać bakalie według uznania)

WYKONANIE:

  • Przesiać mąkę do plastikowej miski, dodać cukier puder, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika. Następnie masło pokroić w kostkę i dodać do mąki - połączyć składniki. Następnie dodać jajko i ugnieść gładkie ciasto. 
  • Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. 
  • Do jednej miseczki wbić jajka, dodać cukier i ubić na gładką masę.
  • Do drugiej miseczki przełożyć ser, zmiksować go na gładką masę i dodawać ubite jajka.
  • W trzeciej miseczce połączyć mąkę ziemniaczaną z cukrem wanilinowym - dodać do masy serowej i dokładnie zmiksować.
  • Do masy serowej dodać bakalie.
  • Do zrobienia tego sernika wykorzystałam formę w kształcie kwadratu o boku 25 cm. Dół formy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.
  • Wyciągnąć ciasto z zamrażarki i przekroić na dwie części. Jedną zetrzeć na tarce i równo ułożyć na spód formy, następnie przełożyć masę serową i na samą górę zetrzeć na tarce drugą część ciasta.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec przez 75 minut.
  • Po upieczeniu nie wyciągać sernika od razu, zostawić uchylony piec na 20 minut i dopiero po tym czasie można wyciągnąć sernik.
  • Porcjować możemy dopiero po wystygnięciu ciasta.





SMACZNEGO


2 komentarze:

  1. Sernik w połączeniu z piernikową nutą. Brzmi przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. I taki właśnie był :) cudowny smak.
    Zdecydowanie polecam.

    OdpowiedzUsuń

© Serce zamknięte w formie pyszności !, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena