5 lutego 2015

Domowa pizza na średniej grubości cieście

Po długiej przerwie zaproponuje Wam pyszną domową pizzę na średniej grubości cieście:)
To chyba najlepsza domowa pizza jaką jadłam i dlatego polecam wszystkim. 
Kilka zmian w proporcjach i pyszny efekt :)
Polecam :)


SKŁADNIKI:

CIASTO:
42 g świeżych drożdży
300 g mąki pszennej + 3 łyżki mąki pszennej (do rozczynu)
1/4 łyżeczki cukru
0,5 łyżeczki soli
1/4 szklanki mleka 
2 łyżeczki oliwy z oliwek

SOS POMIDOROWY:
4 duże pomidory
sól
pieprz
ziarenka smaku

+ ulubione składniki do pizzy
(np: szynka, żółty ser, pieczarki, kukurydza, kiełbasa, pomidorki koktajlowe)

WYKONANIE:

1. Najpierw należy przygotować rozczyn: do garnuszka pokruszyć drożdże i połączyć dokładnie z mlekiem (letnie). Dodać 3 łyżki mąki pszennej, sól oraz cukier. Pozostawić pod przykryciem (w ciepłym miejscu) na około 15 minut.
2. Do miski przesiać resztę mąki, dodać oliwę z oliwek. Po 15 minutach rozczyn dodać do mąki i wyrobić delikatne ciasto. 
3. Po wyrobieniu ciasta, pozostawić go w misce pod przykryciem na 15 minut.
4. Dużą blaszkę wysmarować olejem.
5. Przygotować sos pomidorowy. Sparzyć pomidory, przełożyć je do rondla - zagotować. Przyprawić i dokładnie wymieszać. Odstawić.
6. Wyrośnięte ciasto delikatnie rozwałkować na stolnicy (posypać mąką) i przełożyć na formę.  
7. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 stopni.
8. Przełożyć sos pomidorowy na ciasto, a następnie ułożyć ulubione składniki na ciasto.
9. Do nagrzanego piekarnika włożyć pizzę na 20 minut.

Życzę smacznego :)












1 komentarze:

  1. Szczęśliwie dla łasuchów pojawiła się na blogu kolejna z pyszności:-).Pizza na średnim cieście prezentuje się znakomicie w szczególności dodatków jest w sam raz co nie czyni jej "plackiem". Najważniejsze że jest domowa i każdy z przyrządzających może "wrzucić" do niej swoje ulubione produkty :-) Niezmiernie oczekuję na kolejną pyszność.

    OdpowiedzUsuń

© Serce zamknięte w formie pyszności !, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena