19 lutego 2015

Pączki z marmoladą z róży i dżemem jagodowym

Słodkie przypomnienie tłustego czwartku :)
Do zrobienia tych pączków wykorzystałam przepis z książki Pani Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki i desery". 
Ta książka to prezent, więc tym bardziej jest dla mnie ważna :)
Ta książka jest naprawdę przepięknie wydana. 
Polecam serdecznie i mam nadzieje, że moje wykonanie przypadnie Wam do gustu.


SKŁADNIKI:

CIASTO:
800 g mąki pszennej + kilka łyżek mąki do podsypania
1 szklanka mleka
4 duże jajka
2 żółtka
100 g roztopionego masła
100 g cukru
3 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli

ROZCZYN ZE ŚWIEŻYCH DROŻDŻY:
30 g drożdży
3 łyżki mąki (odebrać mąkę z ilości przeznaczonej do wykonania ciasta)
2 łyżki cukru
1/4 szklanki  letniego mleka

DO NADZIEWANIA PĄCZKÓW:

Do wypełnienia pączków możemy wykorzystać taką konfiturę jaką najbardziej lubimy. Ja wykorzystałam: 
marmoladę z róży i dżem jagodowy
cukier puder do posypania pączków
olej do smażenia (około 2 litry)

WYKONANIE:

1. Najpierw należy przesiać mąkę do większej miski.


2. Następnie należy przygotować rozczyn ze świeżych drożdży. Do garnuszka kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem. Podgrzewamy lekko mleko i dodajemy do drożdży. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aby rozczyn był jednolity. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy, aby nie było grudek. Odkładamy rozczyn w ciepłe miejsce np. przy piecu, aby wyrosły. Wystarczy odłożyć rozczyn na 30 minut.


3. Do miski z mąką dodajemy resztę składników: mleko, jajka, żółtka, cukier, sok z cytryny oraz sól. 


4. Po wyrośnięciu rozczynu dodajemy go do wcześniej połączonych składników. Następnie rozpuszczamy masło. 


5. Wyrabiamy ciasto. Miskę obsypujemy mąką, następnie przekładamy ciasto do miski i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut (pod przykryciem).



6. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze przez krótki czas. Dzielimy ciasto na 3-4 części. Następnie po kolei każde ciasto należy rozwałkować na stolnicy. Każde ciasto należy podsypać mąką. Ciasto powinno mieć grubość około 1cm. Za pomocą szklanki, o większej średnicy niż tradycyjna szklanka, wycinać pączki. 


7. Wycięte pączki przekładamy na tacki, które wcześniej muszą zostać podsypane mąką. Każdą tackę przykrywamy ściereczką i przekładamy w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia na 20 minut.



8. Nagrzewamy tłuszcz do temperatury 175 stopni. Wrzucamy pączki na gorącu olej, z obu stron. Po usmażeniu przekładamy pączki na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.




9. Następnie nadziewamy pączki. Według tego przepisu 16 pączków zrobiłam z dżemem jagodowym i 16 pączków z marmoladą z róży. Każdy pączek posypujemy cukrem pudrem.




Pączki wyszły cudowne, zniknęły w szybkim tempie :)
Polecam wszystkim i życzę smacznego :)















2 komentarze:

  1. Mam tę książkę i też szczerze polecam. :) A pączki wyglądają lepiej niż z cukierni. ;)

    OdpowiedzUsuń

© Serce zamknięte w formie pyszności !, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena