Przejdź do głównej zawartości

Zielone ciasto z kiwi - cudownie cytrynowe

Lubicie kolorowe ciasta? :)
Ja spróbowałam zrobić proste, ale bardzo efektowne ciasto.
Wyszło naprawdę bardzo fajnie, a całość dopełnił smak kiwi :)
Jest to ciasto idealne dla fanów nie do końca słodkich ciast. 
Nuta cytryny jest rewelacyjna.
Polecam :)
Przepis z książki "Moje wypieki i desery". Bardzo dziękuje za inspirację :)




SKŁADNIKI:

CIASTO:
220 g mąki pszennej
200 g masła
2 jajka
120 ml mleka
150 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna (cały sok i cała skórka)
zielony barwnik (tylko kilka kropel)

KREM:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 i 1/2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny

+ 5 owoców kiwi :)

WYKONANIE:

1. Składniki przeznaczone na wykonanie ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do mniejszej miseczki.
3. Do większej miski dodać masło i cukier - należy utrzeć składniki na delikatną masę.
4. Dodać jajka i po dodaniu każdego z nich miksować całość.
5. Dodać do dużej miski sok z jednej cytryny i startą skórkę.
6. Cały czas miksować i dodawać na przemian wcześniej przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. 
7. Następnie dodać kilka kropel barwnika i dokładnie wymieszać.
8. Nagrzać piekarnik do 170 stopni.
9. Przygotować formę o średnicy 25 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i włożyć do piekarnika na 30-35 minut. Do suchego patyczka.
10. Gdy ciasto się upiecze, odstawiamy do ostudzenia.
11. Następnie należy przygotować krem do ciasta: serek mascarpone przekładamy do miski razem ze śmietana kremówką i ubijamy na gładką, sztywną masę.
12. Dodajemy cukier puder i sok z cytryny.
13. Wystudzone ciasto przekładamy na blat, większy talerz. Całe ciasto, czyli wierzch i boki dekorujemy kremem.
14. Obieramy kiwi i kroimy na plasterki, każde kiwi należy skropić sokiem z cytryny.
15. Gdy ciasto jest już wyłożone kremem, można ułożyć plasterki kiwi.






Ciasto jest pysznie i intensywnie cytrynowe :) 
Smacznego :)








Komentarze

  1. Czy kiwi nie zrobiło się gorzkie po zetknięciu z kremem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Absolutnie nie:) może dlatego że kiwi zamoczylam w soku z cytryny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Widziałam już kiedyś to ciasto i zawsze mnie kusiło, chyba kiedyś zrobię, bo wygląda rewelacyjnie i jest takie oryginalne, rzadko uzywa się kiwi do wypieków:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się, rzadko można znaleźć jakiś przepis z wykorzystaniem kiwi. To był też jeden z większych powodów do zrobienia tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz widzę ciasto z kiwi, ale muszę przyznać, że wygląda zachęcająco :)
    Zapraszam na bloga kulinarnego, znajduje się tam katalog blogów kulinarnych.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ciasto bez pieczenia z masą krówkową o smaku kakaowym

Na samym początku dziękuję autorce bloga Kulinarne Przeboje za słodką inspirację :)
Od momentu gdy zobaczyłam przepis na to ciasto już wiedziałam, że w najbliższym czasie go zrobię.
Nie zawiodłam się :) Po pierwsze cudownie wygląda i pysznie smakuje.
Polecam wszystkim. Jest bardzo łatwe do zrobienia i najważniejsze, że bez pieczenia.
Rewelacyjne i pyszne wyzwanie dla mnie - to coś co uwielbiam.


SKŁADNIKI:250 g herbatników 800 g masy krówkowej kakaowej (2 małe puszki) 1 opakowanie budyniu śmietankowego (z cukrem), jeżeli jest bez cukru to + 3 łyżki cukru 400 ml mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego 60 g masła 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania - śmietan-fix pół szklanki słonecznika
WYKONANIE:
Ja zrobiłam ciasto w formie o bokach 25 cm.Wyłożyć formę folią spożywczą i dno formy wyłożyć herbatnikami.Do rondelka przełożyć masę krówkową i delikatnie podgrzać. Połowę masy krówkowej przełożyć na herbatniki. Na masę krówkową ułożyć warstwę herbatników. W 100 ml mleka rozp…

Ptasie mleczko na biszkopcie

To ciasto robię bardzo często. Należy ono do ciast bardzo delikatnych.
Pierwszy raz miałam okazje spróbować to ciasto, jeszcze jak byłam mała :)
Ciasto zostało wtedy zrobione przez moją Ciocie i dlatego pierwotna nazwa tego ciasta nosi nazwę "Ciasto Cioci Beaty".
Polecam wszystkim, bo jest na prawdę bardzo proste do zrobienia, a przy tym cudowne w smaku.

SKŁADNIKI:BISZKOPT: 3 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
PTASIE MLECZKO: 2 galaretki truskawkowe 0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 paczka rodzynek 1 tabliczka czekolady mlecznej
WYKONANIE:Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Do naczynia wbić całe jajka i zmiksować na puszystą masę, dodając cukier. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do osobnej miseczki, dodać do niej proszek do pieczenia i wymieszać składniki. Połączoną mąkę (pszenną i ziemniaczana) i proszek do pieczenia, dodać do jajek i wszystko wymieszać mikserem. Przełożyć na formę 35x25 cm i wł…

Oponki z twarogiem

Jak dla mnie oponki mają wyjątkowy smak.
Mają niewiele składników, ale smak przypomina mi dzieciństwo :)
Nie robię ich często, ale za każdym razem gdy już się zdecyduję na ich zrobienie to znikają bardzo szybko :)
Bardzo polecam ten przepis!
SKŁADNIKI:0,5 kg mąki pszennej 0,5 kg twarogu (zmielić w maszynce) 1 łyżka sody 3 łyżki śmietany 3 jajka 1 łyżka octu cukier puder
WYKONANIE:Na początku należy zmielić biały ser w maszynce oraz przesiać mąkę. Następnie dodać resztę składników i wszystko razem połączyć. Nie mieszamy zbyt długo. Następnie ciasto podzielić na kilka części (ja podzieliłam na 4 części) i każdą rozwałkować na stolnicy - grubość około 3 mm. Oponki smażymy na głębokim tłuszczu (tak jak frytki). Oponki smażą się bardzo szybko, po usmażeniu przekładamy na ręczniki kuchenne (aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu) i przekładamy na talerz - posypujemy cukrem pudrem według uznania.



Życzę smacznego! :)