22 lutego 2015

Zielone ciasto z kiwi - cudownie cytrynowe

Lubicie kolorowe ciasta? :)
Ja spróbowałam zrobić proste, ale bardzo efektowne ciasto.
Wyszło naprawdę bardzo fajnie, a całość dopełnił smak kiwi :)
Jest to ciasto idealne dla fanów nie do końca słodkich ciast. 
Nuta cytryny jest rewelacyjna.
Polecam :)
Przepis z książki "Moje wypieki i desery". Bardzo dziękuje za inspirację :)




SKŁADNIKI:

CIASTO:
220 g mąki pszennej
200 g masła
2 jajka
120 ml mleka
150 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cytryna (cały sok i cała skórka)
zielony barwnik (tylko kilka kropel)

KREM:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 i 1/2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny

+ 5 owoców kiwi :)

WYKONANIE:

1. Składniki przeznaczone na wykonanie ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do mniejszej miseczki.
3. Do większej miski dodać masło i cukier - należy utrzeć składniki na delikatną masę.
4. Dodać jajka i po dodaniu każdego z nich miksować całość.
5. Dodać do dużej miski sok z jednej cytryny i startą skórkę.
6. Cały czas miksować i dodawać na przemian wcześniej przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. 
7. Następnie dodać kilka kropel barwnika i dokładnie wymieszać.
8. Nagrzać piekarnik do 170 stopni.
9. Przygotować formę o średnicy 25 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i włożyć do piekarnika na 30-35 minut. Do suchego patyczka.
10. Gdy ciasto się upiecze, odstawiamy do ostudzenia.
11. Następnie należy przygotować krem do ciasta: serek mascarpone przekładamy do miski razem ze śmietana kremówką i ubijamy na gładką, sztywną masę.
12. Dodajemy cukier puder i sok z cytryny.
13. Wystudzone ciasto przekładamy na blat, większy talerz. Całe ciasto, czyli wierzch i boki dekorujemy kremem.
14. Obieramy kiwi i kroimy na plasterki, każde kiwi należy skropić sokiem z cytryny.
15. Gdy ciasto jest już wyłożone kremem, można ułożyć plasterki kiwi.






Ciasto jest pysznie i intensywnie cytrynowe :) 
Smacznego :)








5 komentarze:

  1. Czy kiwi nie zrobiło się gorzkie po zetknięciu z kremem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Absolutnie nie:) może dlatego że kiwi zamoczylam w soku z cytryny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Widziałam już kiedyś to ciasto i zawsze mnie kusiło, chyba kiedyś zrobię, bo wygląda rewelacyjnie i jest takie oryginalne, rzadko uzywa się kiwi do wypieków:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się, rzadko można znaleźć jakiś przepis z wykorzystaniem kiwi. To był też jeden z większych powodów do zrobienia tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz widzę ciasto z kiwi, ale muszę przyznać, że wygląda zachęcająco :)
    Zapraszam na bloga kulinarnego, znajduje się tam katalog blogów kulinarnych.

    OdpowiedzUsuń

© Serce zamknięte w formie pyszności !, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena