Leśny mech
Witam Was bardzo serdecznie :)
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na dość oryginalne ciasto.
Świetnie wygląda i dokładnie tak samo smakuje.
Przepis godny polecenia i w sam raz na zimową pogodę. Wszystkie składniki są dostępne o tej porze roku, więc do dzieła.
Smacznego :)
Zapraszam i polecam.
SKŁADNIKI:
CIASTO:
450g mrożonego szpinaku
4 duże jajka
1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki oleju
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 kropelki ekstraktu w wanilii
PTASIE MLECZKO:
500ml śmietanki kremówki 36%
2 i 1/2 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
+ granat, ale może to być również inny owoc np. borówka amerykańska, poziomka itp
WYKONANIE:
W pierwszej kolejności należy rozmrozić szpinak i zblendować go na gładką, jednolitą masę.
Przygotowanie ciasta: ubić 4 białka, dodajemy cukier, a następnie 4 żółtka. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy pozostałe składniki, czyli przesianą mąkę, olej, proszek do pieczenia oraz ekstrakt w wanilii. Gdy składniki zostaną połączone dodajemy zblendowany szpinak.
Wykładamy ciasto do foremki do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie galaretki. Jedną galaretkę zalewamy wrzącą wodą okolo 450 ml. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy w zimnym miejscu do częściowego stężenia.
Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika, zostawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie możemy przygotować ptasie mleczko: ubijamy śmietankę, następnie dodajemy cukier.
Gdy galaretka jest już prawie gotowa, dodajemy ją do ubitej śmietanki.
Z wystygniętego ciasta odmierzamy 3 centymetry ciasta od góry i odcinamy równo nożem bądź nitką. Odciętą część ciasta kruszymy na maleńkie kawałki.
Pozostały kawałek ciasta spowrotem umieszczamy w foremce, na ciasto przekładamy przygotowane ptasie mleczko, a następnie przekladamy pokruszone kawałki ciasta, które wyglądaja jak mech.
Gotowe ciasto posypujemy owocem granatu.
Ciasto należy schłodzić w lodówce do 2 godzin i można podawać.
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na dość oryginalne ciasto.
Świetnie wygląda i dokładnie tak samo smakuje.
Przepis godny polecenia i w sam raz na zimową pogodę. Wszystkie składniki są dostępne o tej porze roku, więc do dzieła.
Smacznego :)
Zapraszam i polecam.
SKŁADNIKI:
CIASTO:
450g mrożonego szpinaku
4 duże jajka
1 i 1/3 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki oleju
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 kropelki ekstraktu w wanilii
PTASIE MLECZKO:
500ml śmietanki kremówki 36%
2 i 1/2 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
+ granat, ale może to być również inny owoc np. borówka amerykańska, poziomka itp
WYKONANIE:
W pierwszej kolejności należy rozmrozić szpinak i zblendować go na gładką, jednolitą masę.
Przygotowanie ciasta: ubić 4 białka, dodajemy cukier, a następnie 4 żółtka. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy pozostałe składniki, czyli przesianą mąkę, olej, proszek do pieczenia oraz ekstrakt w wanilii. Gdy składniki zostaną połączone dodajemy zblendowany szpinak.
Wykładamy ciasto do foremki do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie galaretki. Jedną galaretkę zalewamy wrzącą wodą okolo 450 ml. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy w zimnym miejscu do częściowego stężenia.
Po upieczeniu wyciągamy ciasto z piekarnika, zostawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie możemy przygotować ptasie mleczko: ubijamy śmietankę, następnie dodajemy cukier.
Gdy galaretka jest już prawie gotowa, dodajemy ją do ubitej śmietanki.
Z wystygniętego ciasta odmierzamy 3 centymetry ciasta od góry i odcinamy równo nożem bądź nitką. Odciętą część ciasta kruszymy na maleńkie kawałki.
Pozostały kawałek ciasta spowrotem umieszczamy w foremce, na ciasto przekładamy przygotowane ptasie mleczko, a następnie przekladamy pokruszone kawałki ciasta, które wyglądaja jak mech.
Gotowe ciasto posypujemy owocem granatu.
Ciasto należy schłodzić w lodówce do 2 godzin i można podawać.
Smacznego :-)
Komentarze
Prześlij komentarz