Ciasteczka "Pieguski"

Nie ma nic lepszego jak słodka przekąska w piątkowy dzień.
Domowe pieguski idealne do popołudniowej kawy, polecam serdecznie :)
Staram się robić je co jakiś czas, robi się je bardzo szybko i tak samo szybko znikają :)

SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
pół kostki masła (100g)
1/4 szklanki cukru
1 jajko
100g czekolady mlecznej lub deserowej (według uznania)

WYKONANIE:
1. Do pierwszej miseczki przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i sół.
2. W drugiej miseczce utrzeć na gładką masę masło z cukrem oraz dodać jajko.
3. Do wymieszanej masy (masło, jajko, cukier), dodać suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, sól) i dokładnie wymieszać.
4. Na koniec pokroić czekoladę na małe kosteczki i dodać do ciasta.
5. Na formie do pieczenia ułożyć papier do pieczenia i uformować ciasteczka (porcja na jedno ciastko - pół łyżki stołowej). Ciastka układać w odstępach.
6. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 13 minut, termoobieg.

Smacznego!







Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty