Przejdź do głównej zawartości

Jagodowy torcik

Widziałam już w kilku miejsca przepis na torcik borówkowy i postanowiłam, że czas najwyższy spróbować go zrobić :) Muszę powiedzieć, ze torcik wygląda naprawdę bardzo fajnie. Jest to idealna opcja dla osób, które lubią ciasta niezbyt słodkie.

SKŁADNIKI:

CIASTO:
100 g ciastek np HIT (ja użyłam ciastek o smaku karmelowym)
40 g masła

MASA SEROWA:
500 g serka kremowego = 4 sztuki (ja wybrałam serek śmietankowy łaciaty naturalny)
150 g białej czekolady
120 ml śmietanki 36 %
100 g jagód
25 g mąki ziemniaczanej
3 jajka 
1 łyżeczka aromatu waniliowego

MASA NA GÓRNĄ CZĘŚĆ TORCIKA:
200 ml jogurtu typu greckiego
40 g cukru
3 łyżki jagód

WYKONANIE:

CIASTO:
Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Następnie blenderem skruszyć ciasta bardzo drobno. Do zmielonych ciastek dodać masło, wymieszać dokładnie. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszane składniki wyłożyć na formę o średnicy 16 cm. Wkładamy do lodówki.

MASA SEROWA: 
Nagrzewamy piekarnik do 140 stopni.
Łamiemy czekoladę i dajemy do rondelka. Wlewamy śmietankę 36% i na wolnym ogniu rozpuszczamy czekoladę. Po rozpuszczeniu się czekolady odkładamy na bok do wystygnięcia.
Blenderem rozdrabniamy jagody na gładką masę.
Serki, zmiksowane jagody i ostudzoną czekoladę mieszamy razem mikserem. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną oraz aromat waniliowy.
Masę przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika na 1h i 30 minut.

GÓRNA MASA:
łączymy ze sobą jogurt i cukier. Po upieczeniu ciasta zaraz wykładamy jogurt na wierzch ciasta i posypujemy jagodami. Pieczemy jeszcze przez 18 minut.
Następnie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do stężenia na około 8 godzin.

(Ja zrobiłam ciasto późnym wieczorem, więc ciasto miało całą noc na "odpoczynek". Gdyby nie to, pewnie trudno byłoby wytrzymać tyle godzin :) ).












Kulinarne akcje!
Jagodowe lato Słodkie jagodowe lato








Komentarze

  1. I cudownie smakuje :) Bardzo polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. W całości podpisuję się pod zachwytem nad przepięknym kolorem tego cudeńka:-). Z przedstawionego zdjątka wynika że "Piękąca Pani" nie żałowała boróweczek - ku uciesze oglądających i zapewne smakujących torcik:-). Świetny pomysł na spróbowanie połączenia masy serowej z owocami - fenomenalnymi boróweczkami, zapewne w takie upalne dni z którymi mamy do czynienia w ostatnim czasie, torcik podany wprost z lodóweczki będzie nie lada ożeźwieniem:-).Bardzo fajnie że autorka przedstawia propozycje "letnich ciast" które wykorzystują sezonowe owoce w różnych "przyrządzanych na nowo" odsłonach:-) Z niecierpliwością oczekuję na kolejne pyszności :-):-)

    OdpowiedzUsuń
  3. gin - zgadzam się :) kolor dzięki jagodom wyszedł piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Damian - dziękuję :) Borówki zawsze będą fenomenalne dla mnie :) dlatego lubię próbować nowych pomysłów na wykorzystanie borówek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny ma kolor :) Z pewnością była przepyszna!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ciasto bez pieczenia z masą krówkową o smaku kakaowym

Na samym początku dziękuję autorce bloga Kulinarne Przeboje za słodką inspirację :)
Od momentu gdy zobaczyłam przepis na to ciasto już wiedziałam, że w najbliższym czasie go zrobię.
Nie zawiodłam się :) Po pierwsze cudownie wygląda i pysznie smakuje.
Polecam wszystkim. Jest bardzo łatwe do zrobienia i najważniejsze, że bez pieczenia.
Rewelacyjne i pyszne wyzwanie dla mnie - to coś co uwielbiam.


SKŁADNIKI:250 g herbatników 800 g masy krówkowej kakaowej (2 małe puszki) 1 opakowanie budyniu śmietankowego (z cukrem), jeżeli jest bez cukru to + 3 łyżki cukru 400 ml mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego 60 g masła 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 2 łyżki cukru pudru 2 opakowania - śmietan-fix pół szklanki słonecznika
WYKONANIE:
Ja zrobiłam ciasto w formie o bokach 25 cm.Wyłożyć formę folią spożywczą i dno formy wyłożyć herbatnikami.Do rondelka przełożyć masę krówkową i delikatnie podgrzać. Połowę masy krówkowej przełożyć na herbatniki. Na masę krówkową ułożyć warstwę herbatników. W 100 ml mleka rozp…

Ptasie mleczko na biszkopcie

To ciasto robię bardzo często. Należy ono do ciast bardzo delikatnych.
Pierwszy raz miałam okazje spróbować to ciasto, jeszcze jak byłam mała :)
Ciasto zostało wtedy zrobione przez moją Ciocie i dlatego pierwotna nazwa tego ciasta nosi nazwę "Ciasto Cioci Beaty".
Polecam wszystkim, bo jest na prawdę bardzo proste do zrobienia, a przy tym cudowne w smaku.

SKŁADNIKI:BISZKOPT: 3 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
PTASIE MLECZKO: 2 galaretki truskawkowe 0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 paczka rodzynek 1 tabliczka czekolady mlecznej
WYKONANIE:Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Do naczynia wbić całe jajka i zmiksować na puszystą masę, dodając cukier. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do osobnej miseczki, dodać do niej proszek do pieczenia i wymieszać składniki. Połączoną mąkę (pszenną i ziemniaczana) i proszek do pieczenia, dodać do jajek i wszystko wymieszać mikserem. Przełożyć na formę 35x25 cm i wł…

Oponki z twarogiem

Jak dla mnie oponki mają wyjątkowy smak.
Mają niewiele składników, ale smak przypomina mi dzieciństwo :)
Nie robię ich często, ale za każdym razem gdy już się zdecyduję na ich zrobienie to znikają bardzo szybko :)
Bardzo polecam ten przepis!
SKŁADNIKI:0,5 kg mąki pszennej 0,5 kg twarogu (zmielić w maszynce) 1 łyżka sody 3 łyżki śmietany 3 jajka 1 łyżka octu cukier puder
WYKONANIE:Na początku należy zmielić biały ser w maszynce oraz przesiać mąkę. Następnie dodać resztę składników i wszystko razem połączyć. Nie mieszamy zbyt długo. Następnie ciasto podzielić na kilka części (ja podzieliłam na 4 części) i każdą rozwałkować na stolnicy - grubość około 3 mm. Oponki smażymy na głębokim tłuszczu (tak jak frytki). Oponki smażą się bardzo szybko, po usmażeniu przekładamy na ręczniki kuchenne (aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu) i przekładamy na talerz - posypujemy cukrem pudrem według uznania.



Życzę smacznego! :)