Jagodowy torcik
Widziałam już w kilku miejsca przepis na torcik borówkowy i postanowiłam, że czas najwyższy spróbować go zrobić :) Muszę powiedzieć, ze torcik wygląda naprawdę bardzo fajnie. Jest to idealna opcja dla osób, które lubią ciasta niezbyt słodkie.
SKŁADNIKI:
CIASTO:
100 g ciastek np HIT (ja użyłam ciastek o smaku karmelowym)
40 g masła
MASA SEROWA:
500 g serka kremowego = 4 sztuki (ja wybrałam serek śmietankowy łaciaty naturalny)
150 g białej czekolady
120 ml śmietanki 36 %
100 g jagód
25 g mąki ziemniaczanej
3 jajka
1 łyżeczka aromatu waniliowego
MASA NA GÓRNĄ CZĘŚĆ TORCIKA:
200 ml jogurtu typu greckiego
40 g cukru
3 łyżki jagód
WYKONANIE:
CIASTO:
Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Następnie blenderem skruszyć ciasta bardzo drobno. Do zmielonych ciastek dodać masło, wymieszać dokładnie. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszane składniki wyłożyć na formę o średnicy 16 cm. Wkładamy do lodówki.
MASA SEROWA:
Nagrzewamy piekarnik do 140 stopni.
Łamiemy czekoladę i dajemy do rondelka. Wlewamy śmietankę 36% i na wolnym ogniu rozpuszczamy czekoladę. Po rozpuszczeniu się czekolady odkładamy na bok do wystygnięcia.
Blenderem rozdrabniamy jagody na gładką masę.
Serki, zmiksowane jagody i ostudzoną czekoladę mieszamy razem mikserem. Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną oraz aromat waniliowy.
Masę przekładamy do formy i wkładamy do piekarnika na 1h i 30 minut.
GÓRNA MASA:
łączymy ze sobą jogurt i cukier. Po upieczeniu ciasta zaraz wykładamy jogurt na wierzch ciasta i posypujemy jagodami. Pieczemy jeszcze przez 18 minut.
Następnie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do stężenia na około 8 godzin.
(Ja zrobiłam ciasto późnym wieczorem, więc ciasto miało całą noc na "odpoczynek". Gdyby nie to, pewnie trudno byłoby wytrzymać tyle godzin :) ).
Kulinarne akcje!
I cudownie smakuje :) Bardzo polecam.
OdpowiedzUsuńCudny ma kolor :)
OdpowiedzUsuńW całości podpisuję się pod zachwytem nad przepięknym kolorem tego cudeńka:-). Z przedstawionego zdjątka wynika że "Piękąca Pani" nie żałowała boróweczek - ku uciesze oglądających i zapewne smakujących torcik:-). Świetny pomysł na spróbowanie połączenia masy serowej z owocami - fenomenalnymi boróweczkami, zapewne w takie upalne dni z którymi mamy do czynienia w ostatnim czasie, torcik podany wprost z lodóweczki będzie nie lada ożeźwieniem:-).Bardzo fajnie że autorka przedstawia propozycje "letnich ciast" które wykorzystują sezonowe owoce w różnych "przyrządzanych na nowo" odsłonach:-) Z niecierpliwością oczekuję na kolejne pyszności :-):-)
OdpowiedzUsuńgin - zgadzam się :) kolor dzięki jagodom wyszedł piękny :)
OdpowiedzUsuńDamian - dziękuję :) Borówki zawsze będą fenomenalne dla mnie :) dlatego lubię próbować nowych pomysłów na wykorzystanie borówek :)
OdpowiedzUsuńCudowny ma kolor :) Z pewnością była przepyszna!
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam ;)