11 lipca 2014

Pianka z truskawkami na biszkoptowym cieście

Kolejny pomysł na wykorzystanie truskawek. Sezon na truskawki prosto z ogródeczka już powoli się kończy. Bardzo polecam ten przepis, ciasto robi się bardzo szybko, łatwo, a przede wszystkim jest bardzo pyszne :)


SKŁADNIKI:

3 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
4 łyżki cukru
3/4 szklanki śmietany 18%
łyżeczka proszku do pieczenia
200 g truskawek

WYKONANIE:

CIASTO:
Żółtka ucieramy z cukrem i śmietaną, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - wszystko razem dokładnie mieszamy. 
Wylewamy wszystko na blaszkę. 
Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Oczyszczamy truskawki i kroimy je na ćwiartki.
Na gorące ciasto układamy pokrojone truskawki.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy 4 łyżki cukru. Następnie dajemy na truskawki i pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.



4 komentarze:

  1. Justyna Żak - ja też lubię takie owocowe, słodkie kombinacje, w szczególności latem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie ,że mamy znowu do czynienia z truskawkami:-)Truskawek nigdy dosyć latem:-)Ciasto prezentuje się cudownie:-)Niezmiernie cieszy moje oko "upchnięcie" truskawek. Jestem fanem używania dużej ilości owocków w cieście i zaprezentowany kawałeczek trafia w mój gust w 110%:-)Bardzo fajny pomysł z wykorzystaniem pianki, wygląda ona jak delikatna kouderka przyłożona na truskawki. Ciasto iście letnie :-):-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję :) i bardzo się cieszę, że ciasto się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

© Serce zamknięte w formie pyszności !, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena