17 grudnia 2014

Orzechowe ciasteczka na święta

SKŁADNIKI:

30 dag mąki pszennej
20 dag kostka masła
10 dag orzechów włoskich
10 dag cukru pudru
2 żółtka
1 cukier wanilinowy
kokos
masło (do posmarowania formy)

+ składniki na czekoladę PRZEPIS (masło, mleko, cukier, kakao)

WYKONANIE:

Najlepiej na samym początku zmielić orzechy. Następnie przesiać mąkę, dodać masło i zmielone orzechy - dokładnie połączyć. Do połączonych składników dodać cukier puder i żółtka (bez białek). Wyrobić ciasto na jednolitą masę.
Z kawałków ciasta uformować małe rogaliki i upiec na złoty kolor -  w temperaturze 190 stopni na czas 20 minut.
Po upieczeniu zaraz ściągnąć z formy i przenieść na talerz - pozostawić do ostygnięcia.
Po ostygnięciu ciastek, zrobić czekoladę. 
Każde ciasteczko zamoczyć w czekoladzie i włożyć do kokosu.
I ciasteczka są gotowe :)



3 komentarze:

  1. Ależ smakowicie wyglądają te orzechowe ciasteczka:-):-)Myslę że niejeden świąteczny łasuch nie będzie umiał się od nich odkleić:-):-)Świetny przepis i mistrzowskie wykonanie:-):-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż żałuję, że nie mam czym zmielić orzechów... :)

    OdpowiedzUsuń

© Serce zamknięte w formie pyszności !, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena